Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Le Bistrot de Jan

Le Bistrot de Jan

De Zuid-Afrikaanse chef Jan Hendrik Van Der Westhuizen verraste Nice en omgeving door met zijn eerste restaurant JAN een Michelinster te veroveren. In 2024 opende hij dan deze bistrot die met zijn eenvoudiger gerechten en lagere prijzen een instant succes werd.
De spijs- en wijnkaart zijn weliswaar Frans geïnspireerd, met af en toe een Zuid-Afrikaans accent. Zoals in zijn mix van Franse rillettes en Zuid-Afrikaanse biltong (gedroogd en gekruid rundsvlees). Of een bijgerecht dat "bobotie van linzen" heet: een Zuid-Afrikaanse ovenschotel. Een selectie van Zuid-Afrikaanse wijnen kan uiteraard niet ontbreken op de wijnkaart.
Je vindt hier ook vegetarische gerechten zoals een combinatie van vergeten groenten met comté, salie en amasi (een soort Zuid-Afrikaanse kwark), of een steak van bloemkool met gremolata.
Typisch Frans zijn dan weer de oesters au champagne met oranjebloesem en gepekelde komkommer, of tournedos Rossini, die machtige klassieker met truffel en foie gras.
Een apart hoofdstuk zijn de "plats de mémé" of grootmoeders gerechten: couscous royal, een volledige zeebaars met chakalaka (een Zuid-Afrikaanse dipsaus op basis van tomaat) en een "tourte" van kip met truffelsaus.
Versheid en smaak: dat is waar het hier om draait. Met een leuke sfeer en attente bediening erbovenop.


Gegevens
Le Bistrot de Jan
rue Lascaris 12
Nice
www.janonline.com