Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Food trucks en street food: de trend bereikt nu ook ons land

Foodnews

Food trucks en street food: de trend bereikt nu ook ons land

Jean sur Mer lanceert eerste Original Seafood Truck in België.

In Amerika is de hype rond food trucks niet te stoppen en ook ons land pikt de trend op. Jean sur Mer - het cateringbedrijfje van Jan Kegels - rijdt nu met zijn Original Seafood truck door de straten in Vlaanderen met lekkers uit de zee: kibbeling, garnaalkroketten, fishburgers, mosselen…

Jan Kegels startte zijn Original Seafood cateringbedrijfje in 2010. Met een caravan uit 1974 trok hij van privéfeest naar festival om er seizoensgebonden en verse authentieke visgerechten te serveren. Het retrokraampje van Jean sur Mer werd een hit. Jean sur Mer heeft zijn vloot nu uitgebreid met een food truck. De oude ambulance van het Nederlandse leger uit 1987 werd volledig omgebouwd tot mobiele keuken met bakplaat, friteuses, gaspit en koelingen.

Het concept van street food komt overgewaaid vanuit New York, waar de food trucks niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Typisch voor deze trucks zijn de originaliteit en de kwalitatieve betaalbare maaltijden. Iedere food truck heeft zo zijn eigen specialiteit: wraps, croques, wafels ...
“Mijn specialiteit is vis, schaal- en schelpdieren", zegt Jan Kegels, "Kibbeling, calamares, gamba's, venusschelpen, ambachtelijke garnaalkroketten, caracoles, mosseltjes en oesters. Maar ook verse vissoep, fishburgers en ceviche, een Peruviaans recept waarin vis met zuren gegaard wordt.”

Jean sur Mers Original Seafood Truck valt op. Op de buitenkant prijkt de zee met een bootje, en een man die aan het hengelen is. “Het is van veraf heel duidelijk dat ik geen hamburgers en frieten serveer”, zegt Jan Kegels, “Street food is een groeiende markt en ik ben blij dat ik bij een van de pioniers in ons land ben."
In de hyperuitgeruste truck bereidt kok Jan Kegels gerechten terwijl zijn klanten toekijken. Met zijn truck wil hij ook een nieuwe markt aanboren: bedrijventerreinen waar werknemers dan kunnen genieten van een lekkere lunch in plaats van een broodje of salade. Maar hij komt ook naar privéfeesten en evenementen zoals festivals, bedrijfsfeesten, braderijen en kerstmarkten. Voor privéfeesten bereidt hij meer verfijnde gerechten zoals op het vel gebakken zeebaars met groene asperges en beukenzwammen, coquilles op een frisse tomatensalsa of pasta vongole afgewerkt met bladpeterselie en parmezaan.


Jan Kegels is al zijn hele leven een fervente visser. Als jonge knaap zat hij elke zomer aan de Noordzee met zijn schepnet garnaaltjes te scheppen. Later volgde een vishengel en nu heeft Jan zelfs zijn eigen visboot waarmee hij enkele keren per maand de haven van Nieuwpoort uitvaart op zoek naar Noordzeevis als kabeljauw, wijting, zeebaars, makreel, tong, enz.



toegevoegd op 15.10.2013