Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Thierry Theys heeft nog werk in zijn nieuwe bistro

Foodnews

Thierry Theys heeft nog werk in zijn nieuwe bistro

Nooit zag ik een jonge kok zo wervelend creatief uit de startblokken schieten als Thierry Theys, toen hij zes jaar geleden zijn restaurant Nuance opende. Maar evenzeer zag ik nooit een jonge kok nadien zo snel braver en burgerlijker worden, eens de Michelinsterren waren nedergedaald. Misschien zou zijn net geopende bistro voor wat nieuwe schwung zorgen?

Zo trendy als de naam ziet Vintage er alvast niet uit. Een vervallen gebouw, deel uitmakend van een boerderij, werd zo grondig gerenoveerd dat het een volledig nieuwe woning lijkt. Ook de ligging in deze rurale omgeving associeer je niet met een bistro. En qua interieur valt het allemaal wat chiquer uit dan je van een bistro zou verwachten.

Maar zoals gewoonlijk kom ik niet om het werk van architecten te bestuderen, wel dat van de kok. Dat is uiteraard niet Thierry Theys zelf, maar Jakob Everaert, de ex-chef van brasserie Fou d'O in Gent. De huischampagne Cuperly is van het niveau dat in Nuance niet zou misstaan, al had de sommelier hem daar koeler geschonken (€ 12 per glas).

Zijn de prijzen op bistroniveau? A la carte niet (voorgerechten vanaf € 18, hoofdgerechten vanaf € 28), die van de menu's wel (drie en vier gangen voor € 35 en

€ 48). De gerechten waarop ik mijn oog heb laten vallen, zijn op de eerste dag na de opening al "niet meer voorradig". Dan maar het menu, dat aarzelend van start gaat met een gazpacho die over een wat lummelig landschapje met aardbei en Italiaans rugspek wordt gegoten. Gepekelde kabeljauw, mooi beetgaar, ligt in een bouillabaisse met schelpjes en rouille. Dan volgt in klei gegaarde kwartel, gevuld met gehakt, rijkelijk bestrooid met zomertruffel en vergezeld van met ui opgebakken erwtjes. Mijn tafelende gezelschap en ikzelf, wij stromen niet over van enthousiasme: dit is een goedbedoelde poging om creatieve gerechten te brengen, maar zonder overtuiging.

Omdat er gerijpt vlees van verschillende runderrassen op de kaart staat, wordt ook een entrecôte van het zeldzame Chianina-rund aan een onderzoek onderworpen. Bekend in Italië als "de witte reus", is het een tegenvaller van hetzelfde formaat. Gezien de integriteit waarvan de vleeshandel altijd blijk heeft gegeven, durf ik niet aan de herkomst te twijfelen.

Het nagerecht - abrikoos omhuld door mollige banketbakkersroom met citroenverbena - is een voorbeeld van wat ik van deze bistro had verwacht: niet gecompliceerd maar verzorgd en lekker.

Doorgaans brengt een sterrenchef in zijn bistro een eenvoudiger versie van zijn keuken, ofwel voert hij bistroklassiekers perfect uit, met hier en daar een persoonlijk accent. Hier wordt geen van beide waargemaakt. Thierry Theys heeft er weer wat werk bij.

 

Vintage, Rijkerooistraat 14, 2550 Kontich, tel. 03/337.09.43, www.bistrovintage.be, gesloten op zondag en maandagtoegevoegd op 19.07.2014