Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Benoit en Bernard Dewitte

Benoit en Bernard Dewitte

Als je bij Benoit en Bernard Dewitte gaat eten, vraag je je af waarom je tijdens de vakantie naar de Provence zou trekken: je vindt dezelfde sfeer hier, in Vlaanderen. In de schuur van deze prachtig gerestaureerde hoeve van zijn ouders begon Benoit met een gastentafel. De omgeving en culinaire stijl lagen in het verlengde van zijn opleiding in Provençaalse eethuizen als Auberge de Capelongue en L'Oustau de Baumanière.

Vlamingen weten snel waar je goed kan eten. Door het groeiende succes associeerde Benoit zich met zijn broer Bernard, de gastentafel werd een restaurant, de wijn- en spijskaart breidden uit, en de keuken evolueerde naar een meer eigentijdse stijl en meer aandacht voor het eigen terroir, met behoud van Provençaalse accenten.

Een schitterende huischampagne Dehours - samen met een reeks sublieme verfijnde hapjes - gaven mij meteen het gevoel dat hier vanavond niets fout zou gaan. Al snel zou blijken dat mijn intuïtie mij niet in de steek had gelaten. Ik had nochtans geopteerd voor het kleinste menu van drie gangen, waarmee chefs doorgaans niet alles uit de kast kunnen halen.

Bij wijze van hoge uitzondering had ik zelfs voor de aangepaste wijnen gekozen: het feit dat de eerste wijn een Duitse riesling van Bürklin-Wolf was, had mij over de streep getrokken. Hij bevestigde zijn reputatie op magistrale wijze.

Wat nadien volgde, benaderde in elk onderdeel de perfectie. Met als belangrijkste kenmerken: hoge kwaliteit van het basisproduct, onberispelijke versheid, verzorgde presentatie, verfijnde smaken en texturen.

Als makreel echt vers is èn de juiste korte gaartijd heeft gekend, is het een van de verrukkelijkste vissen die in onze planetaire wateren rondzwemmen. Hier vertoefde hij in een hoogst verfijnde bouillon van anijskruid, in het gezelschap van ingelegde groenten met een fraîcheur waarvan zelfs een doorgewinterd foodie kippenvel krijgt.

Een duif uit Steenvoorde kwam aangevlogen: zovéél beter dan haar vaak geprezen collega van Anjou! Het borstvlees smaakte tegelijk krachtig en fijn, de textuur was stevig èn mals, het boutje was zalig gekonfijt. Wat moet hier méér bij dan enkele knapperige groenten van het seizoen en beignet van aardappel?

Het nagerecht met citrus, oranjebloesem, emulsie van kardemom en sorbet van sinaasappel bracht zuurzoete frisheid, zo belangrijk om een maaltijd af te sluiten.

Ik heb geen punt van kritiek op de broers Dewitte: zij leveren schitterend werk af, tegen prijzen die onder hun culinaire niveau liggen.


Gegevens
Benoit en Bernard Dewitte
Beertegemstraat 52
9750 Zingem
09/384.56.52
www.benoitdewitte.be