Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant A Food Affair

A Food Affair

Een fervent foodie - van het type dat al eens een vliegtuig boekt om in het buitenland een restaurant te ontdekken - bezwoer mij dat ik nog eens naar A Food Affair moest gaan. Omdat chef Laurent Locquet, na zijn verhuis, zich verder verdiept heeft in de wondere wereld van de Aziatische keuken. A Food Affair verhuisd? Nooit iets over gehoord of gelezen. Dus boekte ik last minute mijn eigen auto voor een retourtje Brussel-Gent.  

Ik ken Locquet nog van toen hij zijn volk leerde wokken. Een Aziatische techniek die wel eens tot rommelige gerechten leidt, maar niet bij hem. Omdat hij met verse ingrediënten werkte en de kunst verstond om elk ingrediënt zijn eigen gaartijd te geven, zodat ze allemaal knapperig bleven en hun smaak behielden. Algauw zou ik merken dat hij die filosofie trouw is gebleven, wat voor vele Aziatische gerechten, met hun bonte mix van ingrediënten, cruciaal is. Ook de filosofie van een goede wijnkaart is overeind gebleven, wat dan weer cruciaal is voor mezelf. 

De hippe inrichting van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een meer oosters interieur, in lijn met de spijskaart waarop meer oosterse, vooral Thaise gerechten staan. Wellicht geïnspireerd door de reizen naar Azië die Locquet graag onderneemt met zijn echtgenote Ellen Schaap die instaat voor de bediening. Haar opleiding tot grafisch ontwerpster merk je in het geslaagde interieur, met kleurrijke laaghangende lampjes boven de houten tafels en het lage plafond dat in ruw beton is gebleven.

Daar voegt Locquet een kwartet eigenhandig gemaakte springrolls aan toe, geheel anders dan de industriële exemplaren die je wel eens voorgeschoteld krijgt (€ 12). Ik weersta niet aan de verleiding om ook de huisgemaakte pikante Thaise worst te proeven, en daar heb ik geen spijt van (€ 9). Op de teppan gebakken pijlinktvis werd wervelend vermengd met groene mango, pomelo en olie van Thaise basilicum, een verrassende sensatie van zachtzoet, lichtzurig en pikant tegelijk (€ 14).

Dat Locquet nog altijd aandacht heeft voor de juiste cuisson der dingen, bewijst hij met sappige zeebaars met gele curry, citroengras, champignons, limoenblad, spitskool en kokkels (€ 24), en juicy Holstein rundsvlees met ajuin, look, chilipeper, bimi, gember en koriander (€ 30). Dat laatste had voor mij - zoals aangekondigd op de kaart - best wat pikanter mogen zijn. Terwijl de vegetarische curry dan weer lijdt onder een overdaad aan kokosmelk, wat de originele smaak der groenten versmoort (€ 21). De juiste dosering schiet er wel eens bij in als het snel moet gaan in de keuken. Een probleem dat zich niet stelt bij de bananencake met kokosijs (€ 8).

Locquet is dit jaar 40 geworden, met 15 jaar keukenwerk op de teller, en heeft nog niets van zijn oosterse passie verloren.

 

 

 


Gegevens
A Food Affair
Hoogstraat 58
9000 Gent
09/224.18.05
www.afoodaffair.be