Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Cuines,33

Cuines,33

"Cuines" is Catalaans voor "keuken", en dus moet je het uitspreken als "kwinez trenta tres". Zo'n naamgeving die verwijst naar het huisnummer, werd al eens uitgevonden door een leerling van elBulli toen hij Comerç 24 lanceerde in Barcelona. Het is dus duidelijk waar Cuines,33 zijn Spaanse mosterd haalt.
Het viel bijgevolg te verwachten dat hier tapas geserveerd zouden worden, al staan ook de Engelse termen "fine dine" en "cocktails" in de ondertitel. Een béétje trendy tent moet vandaag kosmopolitisch zijn.

Ik had er wel vertrouwen in. Want een van de eigenaars heet Edwin Menue en deze jongeman kookte voorheen bij Escabèche, waar hij mij reeds overtuigd had van zijn talent (hij liep trouwens school bij Sergio Herman). Zijn vriendin Fleur Boussy bestiert de zaal, terwijl haar broer Frederik ook in de keuken staat. Die laatste deed ervaring op in Esmeralda en De Jonkman, en - jawel - Comerç 24.

Het trio haalde ook inspiratie in het nabijgelegen Pure-C, de luxebrasserie van Sergio Herman. Want voor het interieur werd een beroep gedaan op dezelfde designer, Lieven Musschoot. Het resultaat is alweer een feest voor de ogen. En dan zijn er de scherpe prijzen, zeker voor Knokke.

Cuines,33 heeft de nieuwste trends opgepikt: de keuken is open en de koks komen geregeld zelf hun gerechten presenteren aan tafel.
De wijnglazen zijn van Riedel, een merk dat je normaal alleen in toprestaurants aantreft. De wijnen zijn evenwel redelijk geprijsd, ik plukte een van de goedkoopste uit de kaart en vroeg mij de hele avond genietend af waarom iemand nog een bordeaux van een slecht jaar tegen het dubbele van de prijs zou nemen.

Intussen was het menu wervelend van start gegaan met een eigenzinnige interpretatie van sushi van zeebaars, en een "oestercocktail" met liefst vier oesters in een opwekkende mengeling van krokante zoetzure venkel, komkommer en algen. Op het menu stonden "tapas" aangekondigd, maar in een normaal restaurant heten deze porties gewoon "voorgerecht".

Cuines,33 heeft begrepen dat traag niet bij trendy hoort, het tempo van de aanvoer der gerechten bleef strak: een technisch knappe meringue van rode biet gevuld met ganzenlever, escabèche van scheermes in een conservenblikje en daarnaast linguini met kokkels, een prachtig landschapje van pladijs met eierdooier en een knapperige structuur van bloemkool, fazant met een kroketje van polenta en crème van aardpeer. Telkens weer verrassend, eigentijds, sprankelend, expressief.
Net zoals de twee nagerechten: gel van eucalyptus met spongecake van pistache en crème van cacao, gevolgd door chibouste van kokos, ijs van yoghurt en zoute caramel.

Dit is een eigentijdse keuken in topvorm: mooi, lekker, licht en creatief. Geen wonder dat Cuines,33 van bij de opening een vol huis trok. Dit is een concept recht in het hart van de tijd.


Gegevens
Cuines,33
Smedenstraat 33
8300 Knokke-Heist
050/60.60.69
www.cuines33.be