Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Lewis

Lewis

Hier weerklinkt geen klassieke muziek, maar jazz. Mensen fluisteren niet, maar praten en lachen. Ze zitten op stoelen, maar ook op krukken aan de toog en aan hoge tafels. De koks verbergen zich niet, maar staan in een open keuken en komen geregeld zelf hun gerechten aan tafel presenteren. De wijnfles blijft op de tafel staan. Welkom bij de nieuwe lichting van restaurants waar eten en drinken leuk mag zijn. De jonge kok Thomas Snijders had voordien al een eigen restaurant in Hoogstraten, maar werkte daarna een tijd in de succesbistro Veranda in Berchem. Daar werd hij duidelijk door geïnspireerd.

In zulke eethuizen verwacht je wijnen per glas, hier zijn er dat twee witte en twee rode. De lijst van wijnen per fles is boeiend, en redelijk geprijsd. De traditie van de hapjes vooraf wordt doorbroken: bij het aperitief (geen champagne, alleen spumante of cava) bestel je topham "Bellota" van het Ibericovarken of profiterolles met crème van oude Reypenaer. Man, wat is dat laatste lekker.

Culinair design is aan Snijders niet besteed. Geen landschapjes, geen diagonale streep over het bord of een halve maan tegen de rand ervan. Ingrediënten, uit de losse pols versneden, worden à la minute samengebracht in een swingende compositie. Action painting in plaats van gestileerde grafiek.  

Het voorgerecht is daar een voorbeeld van. Ik kies voor vegetarisch, benieuwd wat zo'n jonge kok daarmee aanvangt. Welnu, de vegetarische koks kunnen hier inspiratie komen opdoen. Met weinig ingrediënten (gemarineerde rauwe bloemkool, venkel en gekarameliseerde zwarte olijf in een pittige vinaigrette) slaagt Snijders erin een zinderende smaakervaring te creëren. Aan de overkant van de tafel is het gerecht knalrood door de jus van rode biet waarmee de carpaccio van Italiaans chianinarund werd besprenkeld. Schijven rode biet, pistachenoten en crème van worcester maken de klassieke carpaccio helemaal onherkenbaar maar des te spannender voor de papillen.

Nadien komt er filet van kraakverse griet, de begeleiding heeft alweer karakter: rauw gebakken aardpeer in de pel, en puree vermengd met rauwe lente-ui zodat de smeuïge massa crunch en pit krijgt.

Om af te sluiten: amandelijs, in stukken uit de ijsmassa gehouwen, vergezeld van braambes, meringue en olie van gember. Aan de overzijde liggen onregelmatig versneden mango en ananas, half bedolven onder sorbet van ananas en schuim van karnemelk. Alweer de signatuur van Snijders: geen afgelikte presentaties en dito smaken, maar creaties met peps en punch.

Dat Lewis meteen volk trekt, verwondert niet. Dit is een eethuis in het hart van de tijd.

 


Gegevens
Lewis
Vrijheid 136
2320 Hoogstraten
tel. 03/689.82.42
www.resto-lewis.be