Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Cuichine

Cuichine

Eindelijk een Chinees eethuis dat geen eeuwigdurende genummerde spijskaart heeft, en geen inrichting met papieren lampions. Er wordt niet met smaakversterkers gewerkt, de ingrediënten zijn vers, de bereiding gebeurt op het moment zelf en er is zelfs een wijnkaart van niveau. De naam van dat eethuis is Cuichine.

Szelim Man en Chuck Tang - beide afkomstig van uit Hongkong geëmigreerde ouders - deden ervaring op in de klassieke Chinese eetpagoden, en vormden dan een voormalig bruin café om tot een modern oosters eethuis met strak interieur en zwarte stoelen en tafels. In plaats van het getjingel van Chinese muziek - wat mijn eetlust nooit heeft bevorderd - werd gekozen voor een hedendaagser geluid, zoals jazz.

Man en Tang hebben ook begrepen dat een goede wijnkaart noodzakelijk is, en dat natuurwijnen een trend zijn. De bio-cava van Gala is alvast voortreffelijk en kost veel minder dan minder goede champagne. Ook op de spijskaart niets dan redelijke prijzen.

Gyoza en dim sum zijn twee varianten van de in China zo vaak voorkomende deegpakketjes, gevuld met vis, vlees en/groenten. Net zoals garnaalkroketten in een Belgische brasserie zijn ze vaak een goede test om de kwaliteit van een oosters eethuis in te schatten. Cuichine passeert de test met glans: het deeg is fijn, de vulling vers en knapperig, de sausjes kleven niet van de suiker.

Kunnen wij voorbij aan gelakte Pekingeend, een van de grote creaties van de culinaire wereldgeschiedenis? Nee, dat kunnen wij niet. Een genereuze portie versneden eendenborst, met krokant vel, verschijnt met de donkerbruine zoete hoisinsaus (op basis van sojabonen) en in reepjes gesneden groenten. In een stoommandje liggen de flinterdunne flensjes die je insmeert met hoisin en vult met eend en groenten. Die opgerolde pannenkoek mag je vervolgens eten met de hand.

Gestoomde roggenvleugel wordt opgediend in een jus met soja, gember en koriander, vergezeld van krokante lenteui en paksoi (een Aziatische koolsoort zonder de typische koolsmaak). De vis is kraakvers, het gerecht is verrukkelijk: een eye-opener voor wie vindt dat rog altijd met boter en kappers moet.
Opmerkelijk is de zorg voor de rijst. In menig restaurant wordt die lukraak gekozen en gekookt. Hier is de smaak delicaat en verfijnd, en de textuur al dente, wat bij rijst zo vaak wordt vergeten.

Meestal zijn oosterse koks niet zo inventief met nagerechten, maar de oliebollen van kleefrijstmeel, gerold in sesamzaad, gevuld met chocolade en vergezeld van roomijs, zijn niet te versmaden.

Dit is onberispelijke kwaliteit tegen scherpe prijzen, en zoals u onderhand weet, wordt dat in deze rubriek altijd toegejuicht.


Gegevens
Cuichine
Draakstraat 13
2018 Antwerpen
03/289.92.45
www.cuichine.be