Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Vinto

Vinto

Waarom ik in Kruishoutem was? Niet om naar Hof van Cleve te gaan, wel naar de vernieuwde bistro Vinto van sommelier Pieter Fraeyman. Voordien werkte hij in Hertog Jan, dat net zoals Hof van Cleve met 3 sterren bekroond werd. En daar heeft hij zijn ogen en oren goed open gehouden, me dunkt. Want zowel de bediening als de keuken verraden een uitstekende opleiding. En al oogt het huisje op zich eenvoudig, binnenin valt de klasse en elegantie meteen op.

Dat begint al met een voortreffelijke huischampagne van Roger Barnier, strak en friszurig, de tegenpool dus van al dat zeemzoete schuimsel dat zovele restaurants teistert. Ook de selectie van wijnen per glas en per fles duidt op passie en kennis van zaken, en slaat geen onverantwoord gat in je financies. En Pieter Fraeyman heeft ook begrepen dat goede wijn niet zonder goede wijnglazen kan.

Wat de afdeling Borden betreft, doet de chef niet voor zijn compagnon onder. Elk gerecht komt mooi en verzorgd voor de dag, herkenbaar maar met originele accenten, gevarieerde texturen en evenwichtig gedoseerde smaken. Halfrauwe zeebaars met wakame, soja en koolrabi, een fantastische combinatie van beetgare knolgroenten, kalfswang met champignon en een verrukkelijk sausje met kalfshersenen, open ravioli met Noordzeekrab en prei, en een succulent stukje duif met kleurrijke variëteiten van groenten, om te eindigen met een fris nagerecht op basis van ananas en ijs van geitenmelk.

Hoe meer gerechten, hoe meer de kans op een dipje in het menu. Maar de chef houdt er zijn precisie en aandacht constant bij. Vinto heeft zijn gastronomische ambities stap voor stap waargemaakt en is vandaag zonder twijfel één ster waard. Gelukkig werden de redelijke prijzen en de informele sfeer van de oorspronkelijke bistro behouden.

 
 


Gegevens
Vinto
Hoogstraat 7
9770 Kruishoutem
tel. 09/222.95.35
www.vin-to.be