Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Old Boy

Old Boy

Deze Aziatische bistro was nog maar net open of het hippe volkje van Brussel stroomde al toe. Reserveren is niet mogelijk, dus staan er buiten hoge tafels en stoelen voor de wachtenden. Terwijl er binnen - met slechts enkele tafels en hoge krukken rond de eettoog - een organisatorische chaos heerst.

Het is dus zaak om - zoals ik - zo snel mogelijk na het openingsuur te komen. Al valt het wachten wel mee. De wijnkaart, met vooral natuurlijke wijnen, verschaft voldoende inspiratie voor een boeiend aperitief. Bovendien is dit geen restaurant waar mensen urenlang vertoeven, maar een snelle eetbar met Aziatisch streetfood.

En wat voor streetfood! Geen vettige troep zoals je wel eens aantreft in eetstalletjes en foodtrucks, maar goed bereide snelle-hap-gerechten met verse ingrediënten, knapperige texturen en uitgebalanceerde smaken. Zoals een bao (gestoomd broodje), gevuld met varkensvlees, pittig op smaak gebracht met mosterd en koriander, en vermengd met gebroken pindanoten (€ 6). Of verrukkelijke Thaise wraps, blaadjes krokante sla met een vulling van gehakte kip, nam prik pao (chilisaus), citroengras en kaffirblaadjes (€ 6 voor 3). Ook de kai yang bekoort: in oosterse kruiden gemarineerde stukjes kip, die succulent gegrild worden (€ 12). Ceviche, een Peruviaanse marinade van rauwe vis, verschijnt hier in een Aziatische variant, minder zuur en minder rauw (€ 12). Ja, de prijzen zijn laag, maar je hebt wel drie tot vier gerechten nodig om over een volwaardige maaltijd te kunnen spreken. En de volgorde bepaal je niet zelf: ze komen wanneer de koks achter de toog ze uitsturen.

Wie zit er achter dit concept waarvan de bediening stilaan in het honderd loopt, maar het eten verrassend goed is? Twee dertigers, Xavier Chen en John Prigogine, de eerste van half Taiwanese, de andere van half Thaise afkomst. Hun gemengde roots dienden als culinaire inspiratie, waarbij de Aziatische recepten wel eens gemixt worden met westerse accenten (zoals de black wonton met gefrituurde bloedworst of mosselen met rode curry). Ervaring hebben ze niet, maar dat wordt gecompenseerd door het advies van twee klinkende namen uit de Brusselse foodscene: Yoth Ondara, de uitmuntende Frans-Aziatische kok van de Crab Club, en Lakhdar Lakhdar-Hamina, culinair ondernemer achter menig hip eethuis, zoals Gazzetta en Caffè al Dente.

Vanwaar de naam Old Boy komt? Van een Zuid-Koreaanse film die ooit de Grand Prix in Cannes won, Prigogine werkte vroeger trouwens in de filmwereld. Chen was dan weer - jawel - een profvoetballer in onze Belgische competitie.
Gezien het tempo waarin ze hier moeten meedraaien om de toestroom te beheersen, is een goede fysieke conditie alvast meegenomen. 

 

 


Gegevens
Old Boy
Tenbosstraat 110
1050 Brussel
tel. 02/544.15.55
www.oldboyrestaurant.be