Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Ansoler

Ansoler

Vermits de honger bij de homo sapiens drie keer per dag toeslaat, moet hij dagelijks strategieën bedenken om die te stillen. Daarbij kan hij a) snel iets in de mond proppen wat toevallig op zijn weg ligt, of b) bedenken dat hij er net zo goed een feestje van kan maken. Het zal u niet verbazen dat ik eerder de laatstgenoemde strategie aanhang.

Misschien kon Anne-Sophie Breysem (31) mij daar bij helpen. Zes jaar geleden was ze in het Hasseltse restaurant De Kwizien nog een keukenhulp, maar ze werkte zich op tot kok en werd in 2015 uitgeroepen tot Lady Chef of the Year, een titel toegekend door een merk van mineraalwater dat klanten zoekt in de restaurantsector, maar die voor Anne-Sophie ongetwijfeld een boost voor haar zelfvertrouwen was. Met als gevolg dat ze onlangs in een bescheiden rijhuisje haar eigen zaak opstartte, samen met twee collega's uit De Kwizien: de Barcelonese kok Jaume Soler Benguerel en de sommelier-zaalmeester Daan De Maerteleire.

Die laatste kan mij van zijn sommeliertitel niet overtuigen door de huischampagne Mandois (11 euro), wel door de goedkopere en betere Italiaanse spumante van het huis Ferrari, niet te verwarren met het automerk (7 euro).

De alerte lezer heeft opgemerkt dat Ansoler een samentrekking is van de namen van de koks, Anne-Sophie en Soler. Jammer voor de boekskes: ze koken alleen samen. En dat doen ze in 4, 8 en 12 gangen (55, 80 en 96 euro). Ik houd het in principe bij maximaal 4, en daar heb ik 4 redenen voor. Eén: meer gangen maken een chef niet beter. Twee: het is ruim voldoende voor een normale maag. Drie: je zit al lang genoeg aan tafel. Vier: het is goedkoper.

Ik kan er een vijfde aan toevoegen: je krijgt sowieso nog hapjes vooraf. Eén daarvan is een sapje van meloen en rode biet in een reageerbuisje: het moleculaire tijdperk lijkt met 20 jaar vertraging aangebroken in Hasselt.  

De Spaanse toets is onmiskenbaar aanwezig in het eerste voorgerecht: een heldere en delicieus op smaak gebrachte gazpacho, royaal gevuld met stukjes tomaat en kreeft. Daarna word ik aangenaam verrast door een ongewone en spannende combinatie tussen lichtgerookte forel, kersen en macadamianoot. Méér van dat, An & Soler! In het hoofdgerecht wil het Spaans-Belgische duo iets teveel te bewijzen op één bord: kalfsvlees besmeerd met ansjovis en groene kruiden, daarnaast een kroketje van artisjok, crème van gefermenteerde look, aardappelpuree, wortel, paddenstoel en ajuin.

Zou het kermis zijn in Hasselt? Een grote suikerspin verschijnt met een bonte verzameling van steenvruchten, de helft in hun natuurlijke staat, de andere helft getransformeerd tot snoepgoed.

Dit nieuwe trio heeft alle troeven om van Ansoler een succes te maken. Het moet alleen nog inzien dat er geen toekomst meer is voor moleculaire trucjes uit het verleden.


 


Gegevens
Ansoler
Maastrichtersteenweg 41
3500 Hasselt
tel. 0473/26.27.46
www.ansoler.com