Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant D'Eugénie à Emilie

D'Eugénie à Emilie

De grootmoeder van Eric Fernez (59) heette Eugénie, zijn dochter noemde hij Emilie. Daarmee is zijn culinaire visie samengevat: de beste keuken is er een die steunt op overdragen kennis van generatie op generatie. 

Hier dus geen opsommingen van exotische ingrediënten met een schuine streep ertussen, geen hippe food sharing, geen gegoochel met lage temperatuur, geen moleculaire trucjes en drupjes. De gerechten van Fernez zijn gebaseerd op de oerbeginselen van een goede keuken: producten van hoge kwaliteit, behandeld en bereid op de juiste manier, en samengebracht in trefzekere combinaties.

Frans geïnspireerd? Zeer zeker. Dat ging vroeger nogal eens gepaard met flink wat calorieën. Maar dat heeft Fernez aangepast. Met als typevoorbeeld een fabuleus gerecht met langoustine in een soort minestrone van courgette, borlottibonen en een zalig lichte, tot volledige transparantie geklaarde bouillon. Een gerecht zonder enig spoor van vet, maar tegelijk zo intens en geschakeerd van smaak. Ik krijg het niet meer uit mijn geheugen gewist.  

Ook de kwaliteit van de wilde tarbot blijft mij achtervolgen, ik vergeet haast te vermelden hoe verfijnd de saus van boter en tomaat wel was, en de crème van bloemkool. En dan dat kalfsvlees, mals en stevig tegelijk, opgefrist door een saus met appelazijn, en gecombineerd met erwt, wortel en gebakken aardappel. Vindt u dat nogal klassiek? Geloof me: Fernez verrast zelfs met de kwaliteit van een aardappel. Ernaast komt een knisperend gebakje van bladerdeeg gevuld met kalfszwezerik en morieljes.

Opmerkelijk is de levendige, expressieve smaak van elk gerecht, wat zeg ik: van elk ingrediënt. Wat alleen bereikt kan worden door de voorbereidingen vooraf tot een minimum te beperken. Hier is een kok aan het werk, geen traiteur: er zijn heel wat koks die beide beroepen verwarren.

Fernez is niet alleen de Franse keuken genegen, ook de Franse wijnen. Met een wijnkaart die van een diepgaande kennis getuigt. En van een grote passie. Want wat tegenwoordig een zeldzaamheid is geworden, is hier nog mogelijk: gerijpte wijnen drinken tegen redelijke prijzen. Zelfs als ze per glas geserveerd worden.

Fernez werd door Michelin bekroond met twee sterren, en dit jaar uitgeroepen tot Chef van het Jaar door Gault&Millau. Volkomen terecht. Daardoor zijn de prijzen wel gestegen, maar niet buitensporig: voor 115 euro geniet u van een schitterend menu in vier gangen, en het zou me sterk verwonderen dat u met honger van tafel gaat. De beste koop is het driegangenmenu voor 59 euro op woensdag en donderdag en op vrijdagmiddag.

D'Eugénie à Emilie is een waar plezier voor al wie niet genoeg kan krijgen van de nobele kunst van het tafelen.

 

 

 


Gegevens
D'Eugénie à Emilie
place de la Résistance 1
7331 Baudour
tel. 065/61.31.70
www.fernez.com