Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Foodmaker

Foodmaker

Culinaire journalistiek is vaak gastronomische journalistiek. Nochtans gaan veel meer mensen veel vaker naar andere eetgelegenheden dan gastronomische restaurants: naar broodjeszaken, eetcafés en fast food, en de laatste tijd ook steeds vaker naar de zogenaamde fast casual ketens, een mix van fast food en casual dining. Lage prijzen en snelheid worden er gecombineerd met betere kwaliteit in het bord en bediening aan tafel in een gezelliger interieur. Het is zonder twijfel dè dominante trend van het laatste decennium, waarin concepten als Balls & Glory, Ellis Gourmet Burger, Burgerij, Manhattn's, Otomat, Bavet en Umamido het licht zagen. Opmerkelijk is dat het vooral jonge Vlamingen zijn die hier achter zitten, en dus geen internationale groepen zoals dat in de fast food vaak het geval is.

Lieven Vanlommel (40), die de kleine verlieslatende keten Foodmaker overnam, wil het zelfs omkeren: vanuit Vlaanderen wil hij "de Europese McDonald's van de gezonde voeding" worden. Onlangs opende hij een nieuwe vestiging op de Meir in Antwerpen, die als flagshipstore een voorbeeld voor de toekomst moet zijn.

Bij het binnenkomen op een doordeweekse middag word ik overweldigd door een uitgebreid aanbod van maaltijdsalades, warme gerechten, belegde broodjes, wraps, een ontbijtbuffet, versgeperste sappen, smoothies en desserts. Kortom: alles voor de moderne jager-verzamelaar die weinig tijd heeft, weinig geld wil uitgeven en toch gezond wil eten.

Nog groter wordt mijn verbazing als ik een prima soep van rode bonen en tomaat opslurp (€ 4,50), gevolgd door een croque monsieur van ham en kaas (€ 4,90) met een reeks salades - van Vlaams over Italiaans tot Ottolenghiaans - die je vrij uit de koeltoog kan kiezen (kleine portie: € 4,50, grote portie: € 8,90). Elders lijden zulke gerechten vaak onder een te lange aanwezigheid in de koeltoog en/of de smaak van E330-citroenzuur, maar hier is alles vers en expressief. Toch opmerkelijk in een eetconcept dat doorlopend van 's morgens tot 's avonds open is.

Vanlommel slaagt daarin omdat hij zelf de productie en aanvoer van het aanbod onder controle heeft. Enerzijds via twee eigen boerderijen waar hij groenten en kruiden teelt, anderzijds via zijn onderneming StarMeal die hij uitbouwde tot een geolied productie-atelier dat ook andere klanten bedient en 200 medewerkers telt, inclusief koks die de recepten bedenken en uitvoeren.

Bij het nippen van een trendy vegan sapje van boerenkool en spinazie (€ 4,50), voel ik zowaar enige bewondering opwellen voor wat deze zoon en kleinzoon van groentenhandelaars verwezenlijkt heeft. Want geloof me: dit vergt meer talenten en vaardigheden dan het runnen van een sterrenrestaurantje.

 

 


Gegevens
Foodmaker
Meir 27
2000 Antwerpen
www.thefoodmaker.com