Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Ferment

Ferment

Er zijn er die klagen over de vele en onregelmatige werkuren in de horeca. Er zijn er ook die daar geen last van schijnen te hebben. Sommelier Yanick Dehandschutter (31) en kok Glenn Verhasselt (28) hebben met Sir Kwinten al een goed draaiend restaurant op de markt van Lennik. Maar ze vonden dat er nog eentje bij kan, zij het met een ander concept.

Ferment is de naam, een eigentijdse wijn- en bierbar waar je ook terecht kan voor fingerfood en eenvoudige gerechten. Ze ligt op amper dertig meter van Sir Kwinten, waardoor een marketeer op het gevaar van kannibalisatie zou wijzen. Bovendien ligt het  recht tegenover een gelijkaardig concept, restaurant-wijnbar August, waardoor onze marketeer het idee helemaal van de tafel zou vegen. Maar ik ben er twee keer geweest, middenin de week, en telkens zat het afgeladen vol.

De sfeer is levendig, gemeenschappelijke tafels nodigen uit om te verbroederen, op de lange toog staat charcuterie van prima kwaliteit uitgestald, een trap loopt naar een ondergrondse bar. Ben ik in Brussel of Antwerpen? Nee, in Lennik City.

De executive chef is Hannes Deryckere (25), de vroegere souschef in Sir Kwinten. Hij beseft dat tierelantijntjes niet aan de orde zijn in dit concept en pakt uit met uitstekende goujonettes van tongschar, knisperend vanbuiten, sappig binnenin, met een verse en frisse tartaarsaus (€ 13). Carpaccio van Holsteinrund wordt creatief opgepept met kimchi en verbrijzelde hazelnoot (€ 16).

We zitten in hartje Pajottenland en Pajotser dan konijn met geuze kan een gerecht niet zijn, ik mis evenwel de friszurige toets van de geuze in de nogal dikke, monotone saus (€ 22). De gelakte ribbetjes hadden dan weer wat honing kunnen gebruiken om het adjectief "gelakt" te verdienen, en de eentonig zure saus in evenwicht te brengen met een zoete toets (€ 19). Verse zeebaars, net van de grill, wordt vergezeld van een stoere mix van gegrilde en grof versneden paprika, tomaat, courgette en aardappel (€ 24).

Sommelier Yanick raadt bij elk gerecht een of twee wijnen èn een bier aan. En al ben ik erg sceptisch geworden voor dat soort adviezen van sommeliers die vooral winst willen maken op goedkope wijnen, kan ik u hier gerust stellen: het is elke keer een meerwaarde (bieren vanaf € 2, wijnen vanaf € 4). Overigens had ik bij het aperitief een Portugese espumante rosado van Filipa Pato besteld, waarna ik me afvroeg waarom ik mij elders al zo vaak een duurdere en slechtere champagne heb laten aansmeren (€ 8 per glas).

De meeste chefs en restaurateurs willen in een stad zijn, maar er leven daarbuiten ook mensen die graag eten en drinken, en kwaliteit eisen. Ferment is de uitdaging aangegaan om die groep aan te spreken, met succes.   

 

 


Gegevens
Ferment
Alfred Algoetstraat 1
1750 Lennik
tel. 02/582.82.82
www.ferment.be