Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Magma

Magma

Eindelijk is hij gesetteld. Na een eethuis op wielen en vier tijdelijke restaurants heeft Maarten Van Essche, op zijn 40ste, een vaste stek gevonden. Voor zijn eerste permanente restaurant werkt hij samen met Jules Colruyt (33), telg van de familie achter de gelijknamige supermarktgroep, die mee de versmarkt Cru opstartte.

Van Essche studeerde nog interieurvormgeving en dat verbergt hij niet in deze minimalistische loft op twee verdiepingen, met witgekalkte ruwe muren en stalen poutrellen tegen het plafond. De ligging, pal in het centrum van de stad, is ideaal. De muziek versterkt nog de hipheid van het pand.

In de grote open keuken valt de houtgestookte pizza-oven op, vanuit Napels naar hier gebracht, die tot 400° heet kan worden, vandaar de naam Magma. De plaats die dit gevaarte inneemt, contrasteert met het feit dat er slechts twee eenvoudige pizza's op de kaart staan, naast drie groentengerechten, een vis- en een vleesgerecht.

Ik vergrijp mij alvast aan twee van de drie appetizers: heerlijk flatbread uit de houtgestookte oven met een smakelijke crème van gesmolten kaas (€ 4,5) en gebakken radijzen met een mayonaise van het loof (€ 6,5). De crémant d'Alsace van pinot blanc en riesling, biodynamisch vervaardigd door de ambachtelijke wijnmaker Pierre Frick, is een waar genot (€ 9). Zijn stijl ligt in lijn met de boeiende wijnkaart die gericht is op natuurlijke wijnen. Jammer dat er niet meer wijnen per glas verkrijgbaar zijn, wat bij dit concept wel zou passen (één glas wit en één glas rood voor € 6,5). 

Ook de spijskaart kan kosmopolitische hipsters, bakfietsers en andere urban creatives zeker bekoren: eenvoudig en bruut, met slechts enkele ingrediënten, vaak groenten, die evenwel van prima kwaliteit zijn en doordacht gecombineerd worden. Zoals een bol met krokante linzen, warmoes en beurre escargot, die mij eraan herinnert dat je linzen nooit zolang mag koken als op de verpakking staat: krokant zijn ze zoveel beter (€ 10,50). Aan de overkant verschijnt gebakken Romeinse sla met een dip van gebrande bladeren: alweer een voorbeeld van culinaire art brut, maar met smaak (€ 10,50).

Beide pizza's worden eveneens getest: de ene met tomaat, oregano en look (€ 14,5), de andere met tomaat, basilicum en buffelmozzarella (€ 16). Naar verluidt is hier een Napolitaanse pizzachef actief, wat een Vlaamse tafeltoerist meteen autentico vindt, maar ik ken pizzaiolo's in Brussel die mij meer kunnen beroeren.  

De stijl van het huis wordt doorgetrokken in de twee nagerechten: sorbet van peer met een intense jus van zuring, en voortreffelijk meringue-ijs met opgelegde rabarber (beide € 8,5).

Binnenkort opent Van Essche nog een tweede restaurant in Mechelen, in de kleine deelgemeente Heffen waar hij de oude pastorie aankocht en aan het verbouwen is. Hij heeft zich op zijn 40ste echt wel gesetteld.

 

 


Gegevens
Magma
Borzestraat 5
2800 Mechelen
tel. 0473/514.111
www.magma.be