Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Camino

Camino

In deze rubriek laveren wij onvervaard van high-end sterrentempels naar low-profile eettenten. In laatstgenoemde categorie belandde ik onlangs, op een zomerse avond, in deze Aziatisch geïnspireerde bistro op het gezellige Muntplein in Antwerpen.

Binnen is er plaats voor een veertigtal personen, maar bij zomerweer wordt de capaciteit makkelijk verdubbeld. Omdat het pleintje dan bezaaid staat met kleurrijke stoelen en tafels. Ze staan kriskras door elkaar, op de ongedekte tafels staat alleen een glas met daarin bestek en eetstokjes, een jonge kelner in t-shirt draaft rond met een pet achterstevoren op het hoofd, en in die nonchalante context valt het meteen op dat de wijnglazen zo elegant zijn. Dat duidt altijd op een zekere wijncultuur (in dit geval gericht op natuurlijke wijnen), wat zich hopelijk doorzet op het culinaire vlak.

De chef, Ceriel Copmans (29), volgde nochtans geen koksopleiding, hij omschrijft zichzelf als een "high school dropout". Maar een reis naar Azië, waar hij de streetfood- cultuur ontdekte, veranderde zijn leven. Samen met zijn broer en schoonzus begon hij met een eetcafeetje op de Vrijdagmarkt, je kon er broodjes met buikspek en andere simpele straatgerechten uit het oosten eten. Drie jaar geleden verhuisde het trio naar deze locatie, en werd de spijskaart uitgebreid.

In twee snacks vooraf merk ik dat Copmans het pikante niet schuwt, dat hebben we alvast gemeen: komkommer met chili, pinda en koriander en cashewnoten met limoen en chili (beide € 5,5). De chef verwierf enige lokale faam met zijn gerookte aubergine in een saus van ponzu en sesam: bij deze verklaar ik dat daar grond voor is (€ 8,5). Thaise worst, die ik met gepekelde groenten wikkel in een blad kropsla, is verrukkelijk (€ 11,5), net zoals de sappig geroosterde kippenvleugels, in zo'n typisch Aziatische, zoet-pikante, kleverige marinade (€ 9,5).

Van het hoofdstuk "small" op de kaart verhuis ik naar de afdeling "large", meer bepaald naar een rijstbowl met tofu, ei en kimchi, de bij ons nu ook gekende Koreaanse gefermenteerde kool (€ 16,5). Een groot stuk buikspek aan het been, smeltzacht geworden door de lange gaartijd, gemarineerd en geglazuurd, met kimchi en kropsla, is zo'n gerecht waar je omwille van het zoet en het vet beter afblijft, maar toch niet aan weerstaat (€ 22,5).

Aziaten zijn geen meesters van het dessert, misschien omdat ze al zo vaak zoet gebruiken in hun andere gerechten. Maar de banana cream pie valt in de smaak, net omdat ze niet te zoet is, en verrassend licht (€ 6,5).

Verwacht hier geen verfijnde culinaire ervaring, hier kom je met vrienden om te smikkelen en te smullen van smakelijk en goedkoop streetfood. Een zweem van exotische vakantie in het hart van Antwerpen.

 

 


Gegevens
Camino
Muntstraat 4
2000 Antwerpen
tel. 03/289.91.97
www.caminoantwerp.com