Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant 3Tres

3Tres

Acht jaar lang was Sven Vander Elst de kompaan van Jan Meulenijzer in het bekende vleesrestaurant Bovis. Nu heeft hij met zijn echtgenote Emilie een nieuw restaurant geopend. Zijn derde, vandaar de naam. Vlees blijft daarbij een prominente rol spelen, maar wel in combinatie met zeevruchten: surf 'n' turf, zoals dat in het Engels heet. Een slim idee, vind ik: zo onderscheidt hij zich in de overbevolkte markt van de horeca. Maar ook riskant, omdat onze inheemse tafelaars er niet mee vertrouwd zijn. Want dit is niet de voorzichtige surf 'n' turf van Vlaamse chefs die al eens een stukje langoustine combineren met een flardje kalfszwezerik. Nee, dit is the real stuff: een stevige lap vlees van een goed rund, met daarbij een even stevige portie kreeft, krab of gamba.

Ben ik al klaar voor een rundstartaar met oester? Ik stel het gesurf en geturf even uit met paling in 't groen, voortreffelijk bereid door Michail Lapauri, een 28-jarige kok van Georgische afkomst die de culinaire canon van ons land kennelijk goed heeft bestudeerd. Aan de overzijde verschijnt gerookte zalm van topkwaliteit in een royale portie, met een frisse macédoine van courgette en tomaat.

Het is aangenaam toeven in dit vroegere café, waarvan de nostalgische sfeer bewaard bleef in de houten banken, lambriseringen en tapkast, en nog versterkt werd met een oude scooter en antieke weegschaal. De teloorgegane gewoonte in restaurants om witte tafelkleden op de tafels te voorzien, wordt hier tot mijn grote vreugde in ere hersteld.

Ik zet me schrap voor de specialiteit van het huis: filet of entrecôte van rund met kreeft. Niet opeengestapeld zoals in de Amerikaanse traditie, maar netjes naast elkaar. De kwaliteit van beide producten is onberispelijk. De kreeft kan niet verser zijn: ze wordt vooraf levend aan tafel gepresenteerd. Het vlees is dan weer afkomstig van het fantastische Holsteinrund, dat ik op z'n Amerikaans "pink not bloody" heb gevraagd, wat ik een duidelijker omschrijving vind dan "à point" of "medium", en door de kok tot in de perfectie wordt uitgevoerd. Aan de overzijde van de tafel verschijnt dezelfde Holsteinfilet met koningskrab, vergezeld van dezelfde uitstekende frieten, krokante sla en versbereide sauce vierge en béarnaise. Drinken we daar, zoals in Amerika, een cola van een goed jaar bij? Er is gelukkig een goede wijnkaart met ook wijnen per glas.

Mister Vander Elst doet geen toegeving op de kwaliteit, en daar houden wij van.

 


Gegevens
3Tres
Constant Hansoulstraat 60
1830 Machelen
tel. 02/311.86.37
www.3tres.be