Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Mico & Jon

Mico & Jon

Mico Cheung Ying Ying, geboren in China, verhuisde op haar 10de naar Hongkong en besliste 18 jaar later - na een job als winkelmanager - om een koksopleiding te volgen in Australië, waar ze zich verdiepte in patisserie. Jonathan Leung Hoi Yat, van Aziatische afkomst maar hier geboren, reisde als kunststudent naar Hongkong, ging er werken in de horeca en kwam daar Mico tegen. Ze verhuisden in 2011 naar België en besloten de aldaar wonende inboorlingen te laten kennismaken met wat zij hun "progressieve Aziatische keuken" noemen.

Progressief is alvast dat ze de oosterse lampionnen achterwege lieten en hun intrek namen in een trendy kledingwinkel. Een locatie die wellicht goedkoper is dan een eigen plek, omdat een winkel er ook baat bij heeft om haar klanten een creatieve hap te kunnen aanbieden: zo blijven ze wat langer hangen. En komt een culinair recensent, voor de eerste keer in zijn leven geheel op eigen initiatief, een kledingwinkel binnen.

Jon staat in de keuken, Mico in de zaal. Een selectie van natuurlijke wijnen, allemaal per glas verkrijgbaar (vanaf € 6), past perfect bij de gerechten. Zoals smakelijke en sappige dim sums van rode biet en varkensvlees (€ 9,5 voor 4 stuks).

"Let op, dit is heel pikant", waarschuwt Mico als ik een vegetarische salade bestel. Ik wuif het stoer weg, maar de mix van tofu, ajuin, edamame en rauwe kool werd zodanig enthousiast gekruid met sezchuanpeper dat ze mij naar adem doet happen. Gelukkig is er  gestoomde rijst bij: balsem voor mijn getergde verhemelte (€ 14,5). Aan de overkant zijn ook bluswerken nodig voor de octopus met kool en aardappel (€ 18,5). Ik bedenk dat Mico me ook had kunnen waarschuwen voor de wat vettige sauzen.

Tijd voor oosterse humor: "Drunken Chicken" heet het hoofdgerecht, stukjes kip gedrenkt in een delicate bouillon met gember en gedroogde leliebloem (€ 14). Lang gegaard en geglazuurd buikspek is een klassieker die zelden tegenvalt, tenzij de zoetzure saus eentonig zoet is en verfrissend zuur mist, zoals hier. Gelukkig zijn er de dunne, vederlichte pannenkoekjes met snippers bosui, en het slaatje van rauwe kool en appel waarvan de zoetzure vinaigrette wel goed gedoseerd is (€ 21,5).

Nu komt Mico op de proppen, en toont ze haar meesterschap als patissière met een zalige cake van matcha thee met vulling van rode bonen (€ 9) en ijs van gerookte hojicha thee met crumble van meloen en kokosnoot (€ 10).

Die vrouwelijke verfijning miste ik in de andere gerechten, denk ik in een onbewaakt moment van genderstereotypering. Maar in het algemeen eet je hier goed tegen een verantwoorde prijs.

 

 

 


Gegevens
Mico & Jon
Kloosterstraat 13
2000 Antwerpen
tel. 03/711.07.43
www.mico-and-jon.com