Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

't Oud Gemeentehuis: een nieuwe ontdekking

Foodnews

't Oud Gemeentehuis: een nieuwe ontdekking

Wat eten wij, Belgen, het liefst? Belgische gerechten. Met die simpele vaststelling gingen Bob Vanbiervliet en Jan Verschelden aan de slag, toen zij - na tien jaar ervaring in diverse eethuizen - de kans kregen om in Hansbeke een restaurant in een oude hoeve over te nemen. Goed klaarmaken wat klanten graag lusten: het is eens wat anders dan al die jonge koks die, als ze met een eigen restaurant beginnen, vooral willen bewijzen hoe origineel, creatief en virtuoos ze wel zijn. En daardoor wel eens vergeten dat hun klanten zich zitten te vervelen bij het lange wachten op het volgende geniale gerecht.

De twee vrienden - Bob in de keuken, Jan in de zaal - vinden alvast de eetzaal even belangrijk als de keuken. De inrichting is gezellig landelijk, de tafellakens en servetten zijn ouderwets gesteven en smetteloos wit, een open vuur knettert onder het rooster waarop straks enkele steaks van diverse runderrassen gegrild zullen worden. Het boerenbrood is verrukkelijk, er komen drie potjes bij: met smout, boter en olijfolie. De huischampagne Piollot is prima en wordt op de juiste temperatuur geschonken (10 € per glas).

Zal de keuken deze eerste goede indruk bevestigen? Het probleem met klassiekers uit onze Belgisch-Franse traditie is dat ze zo vaak verknoeid worden. Maar de perfecte garnaalkroketten maken alvast de belofte van de twee vrienden waar dat ze geen toegevingen doen op het vlak van versheid, kwaliteit en bereiding. Tot in de garnituur toe: geen slordig blaadje sla of vettig gefrituurde peterselie, maar knapperige waterkers waarvoor de kok zich zelfs de moeite heeft getroost om ze met een lichte vinaigrette aan te maken (15 € voor 2 stuks).

Diezelfde zorg werd aan de dag gelegd bij de kreeftcocktail, bekend van Vlaamse communiefeesten waar je evenwel al blij mag zijn als de kreeft niet uit blik komt. Hier is ze vers en nog lauw, gecombineerd met frisse kropsla, blokjes avocado en bolletjes meloen, het geheel opgepept door een vinaigrette met vadouvankruiden, een Indische kruidenmengeling die volgens mij nog niet op een Vlaams communiefeest werd gesignaleerd (16 €).

Paling in het groen is alweer zo'n klassieker die door onkundige handen herleid kan worden tot een onbestemde pap, hier heeft de kok ervoor gekozen om paling en saus apart op te dienen, zodat de smaak van beide intact blijft. Liefst zeven moten paling werden gebakken en "geblust" met Mariage Parfait, die zalige gerijpte geuze van Boon. Daarnaast komt de groene kruidensaus, fris en zuiver, die net in de gewenste dosis met de paling vermengd kan worden. De frieten zijn al even perfect als de rest. En in de salade werden de partjes tomaat ontveld. Dat een kok aan zulke details denkt, daar word ik intens gelukkig van (30 €).

Datzelfde geluk laait op aan de overzijde van de tafel, waar krokant op het vel gebakken griet vergezeld wordt van snijbiet en een energieke mengeling van kokkels, blokjes tomaat en snippers lente-ui (25 €).

Wat is beter na zo'n feestelijke maaltijd dan een "colonel digestif", zurig citroenijs overgoten met ijskoude vodka? (9 €) Het zet de maag weer op een kier, zodat ik de heerlijke rijstpap met vanille en citroencoulis, aangeboden door het huis, niet hoef te missen.

't Oud Gemeentehuis zal nooit opduiken in de lijst van de World's Best Restaurants, en daar zit ook niemand op te wachten. De keuken is hier eerlijk, gul en lekker, en elke euro die je uitgeeft, verdien je dubbel en dik terug aan tafel.

't Oud Gemeentehuis, Vaartstraat 2, 9850 Hansbeke, tel. 09/324.69.78, www.oudgemeentehuis.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag



toegevoegd op 18.05.2013