Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Verrukkelijk Vietnamees

Foodnews

Verrukkelijk Vietnamees

Ziehier mijn ideale culinaire wereld: je hebt trek in iets, je kiest een eethuis, gaat er naartoe, neemt plaats en het feest begint. Helaas is dat niet de realiteit. Net die dag is het eethuis gesloten. Of je valt net buiten de openingsuren van de keuken. Of er is geen plaats. Zomaar ergens binnenvallen om lekker te schransen, dat is in ons land niet evident. Zelfs genot moet gepland worden.

In de nieuwe eetbar Bún, met Vietnamees "street food", is het anders: die is elke dag doorlopend open van 12 tot 21 uur, op zondag vanaf 16 uur. En woensdag is de sluitingsdag. Voilà: eenvoudig, flexibel en makkelijk te onthouden. Maar, om de bekende filosoof Johan Cruijff te parafraseren: elk voordeel heb z'n nadeel.
Dat nadeel is dat je er niet kan reserveren, behalve voor de laatste shift van 20 uur. Is die volgeboekt, dan moet je er zonder reservatie naartoe. Een risico, want Bún is piepklein: zes plaatsen aan de tafel, zes plaatsen aan de toog. Ik arriveerde om kwart over zes en kon nog net binnen.

De eigenaars van Bún, de Vietnamese Hoa Truong en de Nederlander Huibrecht Berends, zijn geen nieuwelingen in het vak. Zij is de jongere zus van de intussen bekende Quyên van het Vietnamese restaurant Little Asia in Brussel, waar zij acht jaar lang werkte. Hij was manager van het restaurant Pure C van Sergio Herman. Die combinatie is een schot in de roos: een "street food"-versie van Little Asia, met een vleugje Pure C-verfijning.

Alles, werkelijk àlles wat ik proefde, was uitmuntend: de lenterolletjes met Black Tiger garnaal (€ 9 voor 4 stuks), dezelfde garnalen gefrituurd in crispy rijstvlokken (€ 9 voor 3 stuks), amandelschelpen in heerlijk ziltig vocht (€ 9 voor 4 stuks), de "deep fried rolls" met Brasvar varkensvlees (€ 10 voor 4 stuks), de inktvis met gember en pikante peper (€ 9). Het was een feest van geschakeerde Vietnamese geuren en smaken, met onberispelijk verse producten. En niet, zoals je in Oosterse keukens wel eens aantreft, met telkens dezelfde kruiden en dipsauzen: nee, ze werden aangepast aan elk gerecht.

Ik kon er niet genoeg van krijgen en proefde nog van verrukkelijk gemarineerde makreel (€ 17), gegrilde balletjes van Brasvar varkensgehakt en garnaal (€ 18) en rolletjes van West-Vlaams Rood rund in la-lotblad (€ 18), telkens opgediend met rijstnoedels, fijngesneden rauwe groenten, verse kruiden en een dipsaus.

De zin voor kwaliteit wordt doorgetrokken in de wijnselectie. Want hoewel er maar drie witte en drie rode wijnen zijn, werden ze met zorg gekozen om bij deze keuken te passen (€ 5,5 en € 7,5 per glas).

Ziehier mijn ideale culinaire wereld: alle restaurants zo goed en zo goedkoop als deze kleine Vietnamese eetbar zonder pretentie.

 Bún, Sint-Jorispoort 22, 2000 Antwerpen, tel. 03/234.04.16, www.bunantwerp.be, gesloten op woensdagtoegevoegd op 14.09.2014