Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Ballen en Glorie

Foodnews

Ballen en Glorie

Wim Ballieu is een van die jonge koks die ineens de lieveling van de media werd en dus het budget voor reclame uit zijn businessplan kon schrappen: hij kreeg die vanaf nu gratis. Zoiets blijft natuurlijk niet duren, maar intussen heeft hij zijn Balls & Glory-concept toch maar mooi gevestigd in Gent, Brugge en Antwerpen. Persberichten daarover heb ik genoeg gelezen, maar een echte recensie over wat er daadwerkelijk wordt geserveerd? Niet gezien. Iemand moet het doen: als geboren idealist trok ik undercover naar Gent waar het voor Wim allemaal begon, en waar zijn eerste Balls & Glory onlangs is verhuisd naar een groter en centraler gelegen pand.

Het concept kent u ongetwijfeld: gehaktballen met allerhande vullingen. Ik verheugde mij al op het proeven van diverse varianten, maar dat viel tegen: de meeste zijn om  mee te nemen, ter plaatse kan je er slechts twee eten (plus een vegetarische versie met risotto).
De gehaktbal wordt in een oven verwarmd en op een hoop "stoemp" met wortel en erwt gedropt, of op koude taboulé met sla, komkommer en feta. Daar worden twee verschillende sausen bijgedretst, en vermits zowel de "béarnaise"- als de "gedroogde tomaat"-vulling eigenlijk ook sauzen zijn, veroorzaakt het opensnijden van de bal een wonderbaarlijke samenvloeiing van smeuïge substanties in het bord. Lekker is het wel: over smaak en kruiding werd nagedacht. Maar los van het trucje met de vulling, ben je eigenlijk gehakt met stoemp aan het eten. En wie lust dat niet in Vlaanderen?

De eetzaal - basic en trendy - is dan ook gevuld met een doorsnede van de Vlaamse bevolking, vooral jonge koppels en families met kleurende en kraaiende kinderen. Geen wonder, Ballieu hanteert prijzen waarvoor je - als je je eigen werkuren zou meerekenen - nauwelijks zelf een maaltijd kan bereiden: 12 euro voor een gehaktbal met puree en saus (4 à 5 euro in take-away, plus 1 euro per 100 gram puree). En ik kan u verzekeren: uw honger is ermee gestild. Het is niet bepaald lichte kost.  

Voor die scherpe prijs kan je geen bediening verwachten: je bestelt en rekent af aan de toog, op de tafels staan water, glazen, bestek en servetten. Het wijnaanbod beperkt zich tot één witte en één rode: allemansvrienden die aan de gemiddelde smaak voldoen (€ 3 per glas).

Balls & Glory is moderne fast food. En binnen de beperkingen van dat genre levert Ballieu verdienstelijk werk af: het concept is sterk, de verhouding tussen prijs en kwaliteit zit goed. Ik voorspel interesse van investeerders, met wilde visioenen over uitbreiding. Balls & Glory in New York: alweer reclame in de media!

 

Balls & Glory, Jakobijnenstraat 6, 9000 Gent, tel. 0486/678 776, elke dag open van 10 tot 21 uur, gesloten op zondag, www.ballsnglory.be (ook in Antwerpen en Brugge)

 toegevoegd op 08.11.2014