Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Nona

Foodnews

Nona

Wat moet je doen als je in ons land uit eten wil gaan? Eerst checken of het restaurant wel open is op de gewenste dag. Vervolgens of de keuken wel open is op het gewenste uur. Ten slotte heb je maar best een reservatie op zak. Onlangs kwam ik om half zeven in een leeg restaurant aan. "We zijn volgeboekt", zei de dienster. "Om hoelaat komen uw laatste gasten?" vroeg ik. "Om half negen." "Dan heb ik toch tijd genoeg om te eten?" Het mocht niet baten, ik kwam er niet in. Crisis in de horeca? Dan is die minstens voor een deel door conservatieve restaurateurs zelf veroorzaakt.

Wat een verademing: Nona, een nieuwe hippe pizzeria in hartje Brussel, is gewoon elke dag open, doorlopend van 's middags tot 's avonds. Ik weet het: met pizza's is het makkelijker om zo flexibel te zijn. Maar liever een goede pizza dan een ontgoochelend gerechtje waarop je een halfuur moet wachten. Pizza voldoet aan alle eisen van het moderne uit eten gaan: eenvoudig, snel, goedkoop, meeneembaar, makkelijk te variëren, en voedzaam. Als je tenminste voor kwaliteit kiest. En dat doet eigenaar Sebastian Dupont (43), een Kortrijkzaan die zowaar 17 jaar lang als bankier in Londen werkte.

Londen wemelt van de eigentijdse, professioneel gerunde horecazaken, en daar werd Dupont door geïnspireerd. Het concept klinkt goed: Napolitaanse pizza met Belgische bio-ingrediënten. Authentiek, lokaal en bio: de buzzwords van dit tijdsgewricht. In realiteit komt nog heel wat uit Italië, zoals de tomaten en olijfolie. En ook de houtgestookte pizza-oven. Geloof me, zo'n oven maakt een groot verschil in de smaak en textuur van de pizzabodem. Niet zeuren, liefhebbers van een knapperige korst: de echte Napolitaanse pizza is zacht en elastisch.

Een schotel met charcuterie had ik gevarieerd verwacht, maar er ligt alleen prosciutto op, weliswaar van goede kwaliteit en flinterdun gesneden (€ 9,90). Van de acht pizza's op de kaart proef ik er drie: de vegetarische "From Dries, with love", verwijzend naar de West-Vlaamse biokweker Dries Delanote (€ 10,90), de "Ciutto Cotto" met gekookte ham en mozzarella fior di latte (€ 13,90) en mijn favoriet met 'nduja, een verrukkelijk pikante worst uit Calabrië (€ 12,90). Alleen al daarvoor zou ik terugkomen.

Waarom doet een restaurateur zoveel moeite voor het eten, en biedt hij vervolgens maar één anonieme, veel te warme rode wijn aan in een belachelijk bolletje (€ 3,90)? Het is een mysterie.

Mocht u zich afvragen waar Nona voor staat: niet voor een lieftallige Italiaanse, maar voor no name. Omdat onze filosofie en leveranciers belangrijker zijn dan onze naam, zegt de website. Zou Sebastian Dupont in de marketingafdeling van een Londense bank gewerkt hebben?

 

Nona, Sint-Katelijnestraat 17-19, 1000 Brussel, tel. 02/324.78.79, www.nonalife.com, geen reservaties, elke dag doorlopend open van 12 tot 23 u.



toegevoegd op 14.10.2017