Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Smudged

Foodnews

Smudged

Kent u Le Fooding? Deze culinaire gids, in 2000 gelanceerd door een recensent uit Parijs, heeft zich gepositioneerd als alternatief voor Michelin en Gault&Millau. Weg van de haute cuisine, de prestigieuze interieurs, de formele bediening, de dure producten, de verplichte meergangenmenu's, de strijd om punten en sterren ... Le Fooding kiest voor  bistro's en brasserieën, een relaxte sfeer, zachte prijzen, lokale producten, eetplezier, creativiteit, vernieuwing ... Het werd zo'n succes dat in 2020 uitgerekend Michelin Le Fooding kocht. Met behoud van het rebelse karakter, want niemand zit op een tweede Michelingids te wachten.

Sinds kort bestaat er ook een Belgische editie. En daarin werd dit nieuwe Antwerpse adres bekroond tot "Beste Bistrock & Roll 2024". Een opsteker voor de vier jonge zaakvoerders Didier Van den Broeck, Lieven Pauwelyn, Niels Eysermans en Marco Min.

Ze hadden al een cocktailbar samen, maar inspireerden zich voor hun tweede zaak op een "listening bar", een groeiende trend in wereldsteden waarbij muziek even belangrijk is als eten en drinken. Hopelijk ook omgekeerd, bedenk ik als ik op een dinsdagavond terecht kom in een warm vintage decor met een lange bar en toog, een grote DJ-booth met twee platenspelers en loepzuivere speakers, en een grote open keuken met open vuur en ook een toog waaraan je kan eten.

Chefs Arno De Neft en Arthur Oidtmann maken mij meteen gelukkig met een boven het vuur licht gerookte Ierse Mór oester (€ 5,50). Die combineer ik met een schitterende schuimwijn van het domein Ocre Rouge in Languedoc, tegen een prijs ver onder die van minder goede champagnes (€ 11,5). Uit de boeiende wijnkaart pluk ik een even schitterende chianti van Tenuta di Carleone voor net geen 70 euro: waar vind je in een Vlaams restaurant nog deze topkwaliteit voor deze prijs? De naam "smudged" - wat "besmeurd" of "bevlekt" betekent - slaat alvast niet op de prachtige wijnglazen die blinken van netheid. En evenmin op de gerechten, zo stel ik vast bij een heerlijke briochetoast met caponata* en pompoenpitten (€ 6 voor 2 stuks), een snede smakelijke pâté en croûte (€ 19,50) en een schandalig lekkere "shepherd's pie" met stoofvlees en bloedworst die zo uit een Engelse pub kon komen (€ 26).

Natuurlijk mag in deze hippe tent geen plantaardig gerecht ontbreken: geroosterde bloemkool met linzen en Indische "garam masala"-kruiden (€ 26). Zalig is het ook om te kunnen eten wat je wil, hoeveel je wil, wanneer je wil en in de volgorde die je wil. Met op de achtergrond een geweldige soundtrack. "Soms wordt hier zelfs gedanst", krijg ik te horen, terwijl ik een spie chocoladetaart met kastanje verorber (€ 12), met daarbij een glas madeira (€ 11). De zachte rekening zit in de hoes van een discosingle uit de eighties.

Nee, dit is geen fine dining, maar des te meer fun dining. Ongeschikt voor adepten van de klassieke culinaire gidsen.  


Smudged, Sint-Paulusplaats 20, 2000 Antwerpen, tel. 0491/25.28.92, smudged.be, 's avonds open van dinsdag tot zaterdag

Foto: Karmen Ayvazyan


* Caponata
Dit is een Siciliaanse zoetzure ratatouille van diverse groenten, vooral aubergine, maar ook ingrediënten als rozijnen, olijven en kappers. In Sicilië biedt haast elk restaurant het aan als gerecht, bijgerecht of topping op bruschetta. Het recept kan van regio tot regio verschillen, soms worden zelfs vis of andere zeevruchten toegevoegd. Caponata wordt zowel warm als koud gegeten, soms na een nacht in de koelkast zodat alle smaken goed ingetrokken zijn.