Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Troisgros

Troisgros

Een van mijn meest grandioze culinaire ervaringen in Frankrijk. De familienaam Troisgros stond vele decennia voor de oerklassieke Franse keuken, maar de kleinzoon van de stichter, Michel Troisgros, heeft een verfrissende nieuwe wind laten waaien doorheen dit iconische etablissement. Hij noemt zijn keuken "La Cuisine Acidulée" (de friszurige keuken), waarbij hij het belang benadrukt van rinse toetsen in gerechten, omdat ze voor fraîcheur, levendigheid en lichtheid zorgen. Een keuken naar mijn hart.

Bovendien is het onthaal in Troisgros bijzonder hartelijk, en voor een Franse driesterrenzaak zelfs informeel te noemen. Toen ik er voor de eerste keer dineerde, zaten mijn dochters - toen amper 8 jaar - mee aan tafel, en ze kregen zelfs een speciaal menu opgesteld in vindingrijke kindertaal en frisse kleuren, ondertekend door de chef die "Hannah et Geraldine" persoonlijk welkom heette. Tien jaar daarvòòr was dat in een Frans restaurant met deze status ondenkbaar geweest.  Het toonde aan hoezeer de Franse culinaire wereld er zich bewust van was geworden dat haar vroegere stijfdeftige stijl aan herziening toe was.

Naast de driesterrenzaak werd in 1996 een eenvoudig, nostalgisch restaurant-café geopend, in een oud hotel van 1920: Le Central.

In 2017 verhuisden het gastronomische restaurant en het hotel van Troisgros naar het dorp Ouches, op 8 kilometer van hun vroegere locatie. Le Central blijft open in het centrum van Roanne.


Gegevens
Troisgros
728 route de Villerest
Ouches (op 8 km van Roanne)
tel. +33 4 77 71 66 97
www.troisgros.com