De 10 opmerkelijkste restaurants van 2025
Welke restaurants sprongen het meest in het oog en vielen het meest in de smaak dit jaar? De volgorde is louter alfabetisch.
1. Bloesem, Antwerpen
Je verwacht niet dat zich achter de gevel van dit kleine rijhuis zo'n goed restaurant bevindt. Er is maar plaats voor acht personen aan de keukentoog en vier tot zes personen aan een tafel, maar wat je er geserveerd krijgt, is heel bijzonder en creatief. Chefs Brend Geudens en Nebo Schamp hebben dan ook bij Willem Hiele gewerkt. Deborah Van Haute-Bloemen, de partner van Geudens, is de gastvrouw en sommelier. Het vaste menu van om en bij de 18 kleine gerechten neemt ongeveer drie uur in beslag. Maar je verveelt je geen moment: het is een plezier om te zien hoe de chefs, zonder één woord tegen elkaar te zeggen, via gebaren en oogcontact communiceren, en in vloeiende bewegingen, sereen en gefocust, gerecht na gerecht à la minute bereiden, in een zuivere, natuurlijke, productgedreven stijl. De selectie van ambachtelijk gemaakte wijnen sluit daarbij aan.
Bloesem, De Leescorfstraat 8, 2140 Borgerhout, restaurantbloesem.com
2. Create, Maastricht
Net over de grens met Nederland werd een luxueus vijfsterrenhotel geopend in een gerestaureerd middeleeuws kasteel dat ooit toebehoorde aan het riddergeslacht Van Oys. De huidige eigenaars zijn de broers en vastgoedondernemers Leon en Michel Maes. Voor deze parel aan hun kroon hebben zij voor een evenwaardig culinair aanbod gezorgd, met onder meer dit fine dining restaurant onder leiding van de Nederlandse chef Guido Braeken. Ken je hem niet? Als je hier gegeten hebt, vergeet je hem niet meer. Want dit is de gastronomie van de 21ste eeuw: fijn, licht, delicaat, nauwkeurig, geschakeerd en gedoseerd, zonder overdaad, spektakel of pretentie, maar toch met lef en durf in soms ongewone combinaties. De bekroningen zijn meteen gevolgd: enkele maanden na de opening kreeg Create twee Michelinsterren ineens.
Create, Van Oys Maastricht Retreat, Kasteellaan 1, Eijsden-Margraten, Nederland, vanoys.com
3. Debra, Gent
Op de plek waar hij voordien Thais kookte, heeft Jason Blanckaert zich heruitgevonden met deze Frans geïnspireerde bistrot waar hoge kwaliteit gecombineerd wordt met een ongedwongen sfeer. Het interieur is verzorgd, met witte nappen op de tafels en elegante wijnglazen. Een coole soundtrack kan de meest kritische muziekliefhebber bekoren. Terwijl de meest kritische wijnliefhebber aan zijn trekken komt met een ronduit schitterende wijnkaart, die bovendien redelijk geprijsd is. Ondanks het veelvuldig gebruik van de Engelse taal ademt alles hier de Franse eetcultuur, met mooie producten, perfecte cuissons en voortreffelijke sauzen, terwijl ze toch modern en actueel blijft door soms onverwachte combinaties. Blanckaerts talent om verduiveld lekker te koken zorgt ervoor dat dit de beste bistrot is die ik dit jaar heb bezocht.
Debra, Lange Steenstraat 10, 9000 Gent, debragent.be
4. De Kokkel, Koksijde
Iain Wittevrongel, zoon en broer van een vishandelaar, en al vele jaren chef van het restaurant Mondieu in deze kustgemeente, heeft dit jaar een oud vissershuisje op de kop getikt om er zijn tweede restaurant in onder te brengen. Het charmante huisje met laag plafond werd mooi gerenoveerd met respect voor het verleden én moderne accenten, zoals smetteloos witte nappen op de tafels en een grote doorzichtige wijnkast. Zijn kookstijl is gebaseerd op de MOF-MOF-filosofie van wijlen Antonio Carluccio: Minimum of Fuzz, Maximum of Flavour. Hij gebruikt topproducten en bereidt die ongecompliceerd en met minimale ingrepen zodat de textuur en smaak ervan maximaal tot hun recht komen. Dit is geen gastronomische keuken, maar in versheid, smaak, levendigheid en kwaliteit overtreft ze die van menig restaurant dat zich gastronomisch noemt.
De Kokkel, Strandlaan 6, 8670 Koksijde, dekokkel.be
5. Est, Leuven
Zij is 25, was souschef van Hof van Cleve, en werd vorig jaar de eerste vrouw met de titel van Eerste Kok van België. Hij is 26, was souschef van Sir Kwinten, en werd in 2022 Eerste Kok van België. En uitgerekend deze twee jonge twintigers - Laurence De Smet en Abel Demeestere - werden een koppel en openden dit jaar hun eigen zaak in het bekende restaurant Arenberg van de ouders van Demeestere, dat grondig gerenoveerd werd. De Smet neemt nu de zaal voor haar rekening en doet dat met een flair alsof ze nooit iets anders gedaan heeft. Demeestere demonstreert zijn talent in de keuken met gerechten die altijd verzorgd, evenwicht en doordacht zijn. Aan alles voel je dat dit jonge koppel in het klassieke gastronomische segment gevormd en gekneed werd. Je wordt hier dan ook van begin tot eind in de watten gelegd.
Est, Kapeldreef 46, 3001 Leuven, restaurant-est.be
6. Four, Antwerpen
Alleen al het terras en het magnifieke uitzicht over de Schelde maken dit restaurant de moeite waard om het te bezoeken. Maar er is nog een reden: de twee koks Thomas Snijders (die ook de hippe eetbar Bar Raket uitbaat) en Kenneth Weltens. Met veel brio en flair brengen deze heren swingende Amerikaans-Italiaanse gerechten op het bord, waarbij ze zelfs met weinig ingrediënten erin slagen veel culinaire emotie op te wekken, door intense smaken en contrasterende combinaties. Je kan hier vrijuit à la carte kiezen tussen "small plates" en "big plates", of voor een punchy pizza van een pizzaiolo uit Napels. En in de boeiende wijnkaart die hij zelf heeft samengesteld, toont Snijders dat hij ook op dit vlak van wanten weet. Dit is niet alleen een plek om te eten en te drinken, hier hangen een sfeer en een ziel die je langer doen blijven dan nodig is.
Four, Rijnkaai 100, 2000 Antwerpen, fourantwerp.be
7. Jayu, Brussel
Dit is geen restaurant, dit is een eettheater. En dat mag je letterlijk nemen. Want in dit nieuwe concept van San Degeimbre, bekend van het gastronomische restaurant L'Air du Temps, lijkt het alsof je naar een theaterstuk gaat kijken: een afzetkoord in rood fluweel aan de ingang, gordijnen tussen het publiek en de chefs die pas opengaan als iedereen aanwezig is, een pauze in het menu waarbij de gordijnen opnieuw sluiten. En zoals je in een theater niet kan kiezen wat er gespeeld wordt, kan je hier niet kiezen wat er gekookt wordt: er is maar één culinaire opvoering in twaalf aktes. Degeimbre mikt hoog, dat maakt hij al duidelijk door zijn souschef van L'Air du Temps, Sylvain Claes, tot regisseur te benoemen. Maar de ster van de avond is de keuken van zijn geboorteland Zuid-Korea, in al haar gevarieerde smaken en texturen, en in zowel tradtionele gerechten als meer eigentijdse creaties.
Jayu, Vlaamsesteenweg 19, 1000 Brussel, jayubxl.be
8. Maison Colette, Westerlo
Thijs Vervloet is niet alleen een fervent aanhanger van de klassieke Franse keuken, hij heeft er ook een van de allermooiste restaurants van het land voor gecreëerd. Je staat hier paf van zoveel schoonheid, zowel van de prachtig gerestaureerde herenwoning, als van de majestueuze eeuwenoude beuk ervóór, en de moderne bijbouw achteraan met de eetzaal die absolute luxe en comfort uitstraalt. Er zijn ook vijf kamers om te overnachten, een aparte zaal voor private dining, en een chef's table in de grote keuken. Vervloet mikt op het allerhoogste: vijf champagnes per glas, drie wijnarrangementen van elk zes wijnen, en onweerstaanbaar delicieuze gerechten waarbij hij focust op topproducten, de perfecte cuisson, een saus voor extra smaak en smeuïgheid, en een verfijnde, nooit overdadige garnituur. Vervloet toont aan dat de Franse keuken nog uitermate actueel is, mits gebracht met deze zorg, balans en precisie.
Maison Colette, De Trannoyplein 17, 2260 Westerlo, maison-colette.be
9. Moscou, Gentbrugge
Dit is toch wel sterk: een chef van 71 die met een nieuw restaurant begint. Danny Horseele stond al vijfendertig jaar lang in de keuken van verschillende restaurants en telkens weer werd hij door de gidsen bekroond. Maar dat hij zijn pensioenleeftijd heeft overschreden, weerhield hem er niet van om in de Gentse wijk Moscou een restaurant vanuit het niets op te bouwen en in te richten, samen met een jonge ploeg waaronder zijn rechterhand Nicolai Vanquickelberghe. Horseele is een kok die zijn klassieke basis door en door kent, maar het jonge talent waarmee hij zich omringt, pakt geregeld uit met verrassende en vernieuwende creaties. Het is een plezier om deze verschillende generaties samen aan het werk te zien in de keuken, onder leiding van een chef die door zijn open geest nog altijd meespeelt aan de top van ons land.
Moscou, Oefenpleinstraat 3, 9050 Gentbrugge, restaurantmoscou.be
10. Palais Royal, Brussel
Het grootste evenement in de Brusselse horeca van dit jaar (en zelfs van de laatste decennia) was de heropening van het Grand Hotel Astoria uit 1910. Stilaan een vergane glorie geworden, werd het in 2016 gekocht door de Maltese groep Corinthia Hotels. Die restaureerde het in al zijn grandeur uit de belle époque als vijfsterrenhotel. Daar hoort een evenwaardig culinair aanbod bij, en dus schakelde Corinthia voor haar gastronomische restaurant een van de beste Brusselse chefs in: David Martin. Terwijl de eetzaal de luister van een vervlogen tijd combineert met eigentijdse strakheid, heeft Martin twee aanstormende talenten in de keuken gezet. Die bewijzen, met een opmerkelijke maturiteit voor hun jonge leeftijd, dat ze zijn vertrouwen waard zijn. Je valt hier van de ene verrassing in de andere verrukking, met altijd op de achtergrond de signatuur van seigneur Martin.
Palais Royal, Hotel Corinthia, Koningsstraat 103, 1000 Brussel, palaisroyal.brussels

