Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Eed

Foodnews

Eed

Waar moeten al die jonge talenten naartoe als Hertog Jan eind van dit jaar sluit? Philippe Heylen heeft daar niet op gewacht om met zijn eigen restaurant te beginnen. Hij associeerde zich met sommelier Jonathan Scheerlinck die van het Leuvense restaurant Zarza overkomt.  

Waarom "Eed" en niet "Eet"? Omdat het Leuvense gerechtsgebouw zich rechtover het restaurant bevindt. Daar was u ongetwijfeld zelf niet opgekomen.

Ik word binnengeleid in de zaal waar de culinaire zitting zal plaatsvinden. De bewijsstukken van een hoge mate van ambitie liggen op de tafel: een chique lederen tas met daarin het bestek, een dure wijnkaart in alweer een lederen tas, en een spijskaart met forse prijzen voor een restaurant dat nog alles te bewijzen heeft (voorgerechten van 24 tot 36 euro, hoofdgerechten boven de 40 euro, menu's van 3 en 4 gangen voor 45 en 59 euro, lunch voor 30 euro).

Wellicht lag de kost van het leder al boven de foodcost van de twee kleine voorgerechten: rolletjes van koolrabi gevuld met blokjes gerookte paling en zure room, vervolgens een rozet van schijfjes wortel met daaronder een vettige saus van olie en jus van strandkrab. Het brengt mij niet meteen in de stemming voor een enthousiast pleidooi.

Het hoofdgerecht komt in een genereuzere portie: twee spieën kip met rolletjes van spitskool gevuld met vlees van de bouten, en bedekt met schijfjes raap. Alle ingrediënten worden hier netjes gerangschikt, maar van de gerechten gaat even weinig pit en energie uit als van de sfeer in de zaal.

Intussen teken ik verzet aan tegen de rode wijn die veel te warm wordt geserveerd. Een volgende komt rechtstreeks uit de kelder en is dan weer veel te koud. Er prijkt nochtans een klimaatkast in de zaal. Maar die wordt kennelijk alleen voor witte wijn gebruikt. Zoals in gastronomische restaurants uit lang vervlogen tijden wordt de wijn meters van onze tafel gezet. Waarna de sommelier vergeet om tijdig bij te schenken. Het is niet makkelijk om toprestaurantje te spelen.

Het nagerecht, alweer in een zuinige portie, bestaat uit ijs met stukjes geroosterd brood en mousse van veenbes. Best wel lekker, is het oordeel van de jury.

Op de rekening zie ik dat een wijn van 69 euro werd verhoogd tot 144 euro: de procedurefout wordt rechtgezet. We zijn met vieren, ik vraag om de rekening te splitsen in twee btw-tickets. Dat blijkt onmogelijk. In alle restaurants waar ik dit al gevraagd heb, kan het. Alleen in dit restaurant niet. Was het culinaire luik overtuigender geweest, dan had ik verzachtende omstandigheden gepleit.

Ik kijk bij het buitengaan nog eens naar het gerechtsgebouw en vel mijn verdict.

 

Eed, Vaartstraat 14, 3000 Leuven, tel. 016/19.06.14, www.eedleuven.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

 toegevoegd op 04.03.2018