Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Brasserie Juste

Foodnews

Brasserie Juste

"Handgesneden frieten" staat op de spijskaart, om de indruk van een betere kwaliteit te wekken. Maar eigenlijk heeft de snijmethode - manueel of machinaal - niets met de kwaliteit te maken. Andere factoren zijn veel belangrijker, om te beginnen de kwaliteit van de aardappel zelf. Net zoals die van het rundvet of de olie. En de bakmethode: voldoende hoge temperatuur, twee bakbeurten, juiste baktijd. Maar "handgesneden" suggereert alvast dat de kok van verse aardappelen vertrekt, en dus niet van voorgebakken en diepgevroren frieten uit een fabriek. Het is al dat.

"Huisbereid" is nog zo'n term die vaak spijskaarten bevolkt. Hier zijn de garnaal- en kaaskroketten, vol-au-vent en stoverij "huisbereid". Maar stel dat de kok er niets van kent. Dan kan het beter zijn deze gerechten te laten bereiden in een ander huis met een betere kok. Maar ik begrijp het wel: met "huisbereid" wil de kok duidelijk maken dat hier niet met industrieel voorbereide maaltijden gewerkt wordt. Maar hoe zit het dan met de gerechten op de spijskaart waar die term niet bij staat?

Ik zie ook dat de zalm in een salade "huisgerookt" is, de olijven zijn "huisgemarineerd". Maar bij de gravad lax staat "gemarineerde zalm". De "béarnaise" bij de steak heet "vers" te zijn, maar niet de peper- en champignonsaus. Ik heb al spijskaarten gezien waar gewoon gemeld wordt dat "alles in huis vers bereid wordt". Tot zover de gratis consultancy.

Afijn, ik heb nu al een hele inleiding volgezeurd, terwijl u nog altijd niet weet in welk culinair paradijs ik nu weer ben beland. Brasserie Juste werd opgestart door Tom De Poortere (30), de kok, en Wendy Hoefman (28), die voor de bediening instaat. Beide jongelui gaan naar eigen zeggen "back to basics" met een Frans-Belgische keuken, en luidens de naam willen ze dat alles "juste" is. Dat treft: ik ook.

Een grote garnaalkroket is alvast goed gemaakt, de smaak van garnaal had ik wel intenser verwacht ( € 9,50). De kroket van varkenspoot, rijkelijk gevuld met vlees, is nog beter, al mocht dat vlees meer gekruid zijn (€ 9). Is het "juste" om de vulling van vol-au-vent zonder gehaktballetjes te bereiden en die breed uit te smeren over een plat bord, met alleen een staafje bladerdeeg erbovenop? (€ 18) De frieten zijn duidelijk "handgesneden", maar - zoals hierboven uitgelegd - daarom niet beter dan gemiddeld. Het slaatje is dat wel: vers, krokant en geschakeerd. Het droge borstvlees van fazant heeft het kannetje fine champagnesaus hard nodig, de kroketjes met hazelnoot zijn lekker feestelijk, de witloof lijkt voor een klein kind bereid, in kleine stukjes versneden en met suiker vermengd (€ 24).

Maar laat ik niet het verwende kind uithangen: de verhouding tussen prijs en kwaliteit zit hier wel "juste".

Brasserie Juste, Nijverheidsstraat 4, 9890 Dikkelvenne, tel. 09/330.38.20, www.brasseriejuste.be, gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddagtoegevoegd op 05.11.2016