Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Bar Bulot

Bar Bulot

Op de vroegere driesterrenlocatie van Hertog Jan in Zedelgem werd de hele eetzaal getransformeerd tot een nostalgische Franse brasserie. Het typevoorbeeld van een "conceptrestaurant", waarbij gasten niet alleen eten maar een totaalervaring krijgen voorgeschoteld. Het restaurantmodel van de toekomst.

De banken in blauw fluweel doen aan een Parijse brasserie denken, net zoals de tafelkleden en servetten in witte stof. Rond de open keuken hangen koperen potten en pannen, gedroogde kruiden, slierten look en espelettepeper, er staan schalen met citrusvruchten en manden met broden, de koks zelf hebben allemaal dezelfde donkere schort aan. De kelners zijn gekleed in een wit hemd met zwart strikje, boven een broek met bretellen, alleen de maître draagt een kostuumvest om zijn leidinggevende positie in de zaal duidelijk te maken, geheel volgens de Franse traditie. De klankband versterkt de nostalgische brasseriesfeer met Frans chanson en lichte jazz.

Waarom doet de Hertog Jan Groep deze extra investeringen die niets met de inhoud van het bord te maken hebben?
"Mensen gaan vandaag niet meer uit eten voor het eten alleen", legt Joachim Boudens uit, "ze zoeken een totaalbeleving waarbij alles in het restaurant - interieur, decoratie, muziek, kleding - op elkaar is afgestemd en bijdraagt tot de culinaire ervaring. We zijn dus voor een volledige transformatie gegaan."

Maar de keuken werd zeker niet verwaarloosd, integendeel. Bar Bulot belooft klassieke brasseriegerechten, die perfect bereid en geserveerd worden. En dat wordt ook waargemaakt. Zoals de garnaalkroketten die de gemiddelde brasserieversie gewoon wegblazen. Vooral de vederlichte, knisperende korst is meesterlijk: je voelt er De Mangeleers liefde voor Japan in, waar de knisperende korst tot kunst wordt verheven, zoals in tempura. Ook de goujonettes van inktvis, met een uitmuntende tartaarsaus, getuigen ervan. Lauwe Noordzeekrab, vermengd met ei, mayonaise en bieslook in een juist afgemeten dosis, en gepresenteerd in zijn schaal, is verrukkelijk.


Sommige klassiekers, zoals paling in 't groen, krijgen een moderne twist: de verse groene kruiden worden niet gemixt tot een homogene saus, maar blijven intact, zodat ze hun beet behouden en de smaaksensatie krachtiger is. In andere gerechten komen dan weer uitheemse invloeden aan bod, zoals wulken met een licht pikante sechuandressing. Of zeetong meunière die een golf van zuiderse aromaten en knapperige broodkorstjes over zich heen krijgt.

Deze kwaliteit wordt bovendien aangeboden tegen prijzen die je van een brasserie verwacht.


Er is ook een Bar Bulot in Antwerpen, in het hotel Botanic Sanctuary in de Lange Gasthuisstraat 41.

 


Gegevens
Bar Bulot
Loppemsestraat 52
8210 Zedelgem
tel. 050/70.27.62
www.barbulot.be