Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

De 10 van 2016

Foodnews

De 10 van 2016

Ziehier de tien eetgelegenheden die mij dit jaar in het bijzonder bekoord hebben. In 2016 kon ik niet voorbij aan drie nieuwe gastronomische restaurants van jonge toptalenten. Maar ook eenvoudige bistro's met een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit verdienen een plaats in deze top 10. Zelfs een broodjeszaak en een frituur.

1. Castor, Beveren-Leie

Castor, Kortrijkseweg 164, 8791 Beveren-Leie, tel. 056/19.01.21, www.cas-tor.be, gesloten op zondag en maandag

Maarten Bouckaert (34), ex-souschef van Peter Goossens, zag het meteen groot, dat merk je aan het nieuwe designpand langs de N43 tussen Waregem en Kortrijk. Maar hij is dan ook een groot talent: de topkwaliteit spat van elk bord dat je hier krijgt. De invloed van zijn leermeester is nog merkbaar, maar deze klasbak is zeker in staat een eigen stijl te ontwikkelen. Bouckaert gelooft voluit in de gastronomische totaalbeleving met een chique interieur en bediening in uniform. Amper één jaar na de opening werd hij met een ster bekroond, volkomen terecht.

 
2. Colette, Westerlo

Colette, Sint-Lambertusstraat 9, 2260 Westerlo, tel. 014/74.94.74, www.restaurantcolette.be, gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag

Ook Thijs Vervloet (26) kreeg in zijn eerste jaar al een Michelinster, en ook hij verdiende dit. Net zoals Bouckaert heeft hij een voorgeschiedenis in de topgastronomie: L'Atelier de Joël Rubuchon in Parijs, 't Zilte en 't Fornuis in Antwerpen. Zijn restaurant oogt bescheidener, gevestigd in de vroegere woning van zijn oma Colette. Maar het interieur is eigentijds en elegant, met gesteven wit linnen en blinkend servies op de tafels. De gerechten zijn actueel Frans, met zuivere en natuurlijke smaken in fijn geschakeerde combinaties.


3. Boury, Roeselare

Boury, Rumbeeksesteenweg 300, 8800 Roeselare, tel 051/62.64.62, www.restaurantboury.be, gesloten op zondag en maandag

Tim Boury (34) had al een Michelinster, maar verhuisde dit jaar van een rijhuis naar een grote statige villa met parking, tuin en hotelkamers. Is het daardoor dat zijn keuken nog aan precisie en verfijning heeft gewonnen? Boury's carrière leest als de Flemish Dream: bescheiden begonnen in een brasserie, en nu volop in de topgastronomie, zowel in het kader, de wijnkelder als de keuken. Maar hij blijft zoeken naar originaliteit, met verrassende combinaties van ingrediënten. Zijn doel is een tweede ster, zoveel is duidelijk.

 

4. Vinto, Kruishoutem

Vinto, Hoogstraat 7, 9770 Kruishoutem, tel. 09/222.95.35, www.vin-to.be, gesloten op zondag en maandag

Kok Karel Van Oyen (27) en sommelier Pieter Fraeyman (28) komen uit de topgastronomie, ze leerden elkaar kennen bij Hertog Jan. Maar voor hun eigen avontuur kozen ze voor de "bistronomie": gastronomische kwaliteit in een eenvoudige bistro. In die stijl is Vinto de ontdekking van het jaar. Elk gerecht komt verzorgd voor de dag, herkenbaar maar met originele accenten, gevarieerde texturen en evenwichtig gedoseerde smaken. De wijnkaart en de bediening verraden een uitstekende opleiding. En dat terwijl de prijzen zich aan de onderkant van de markt bevinden.  

 

5. Roots, Gent

Roots, Vrouwebroersstraat 5, 9000 Gent, tel. 09/310.67.73, www.rootsgent.be, gesloten op zaterdag, zondag en woensdagmiddag

Kim Devisschere (32) heeft helemaal niets met topgastronomie, hij heeft dan ook een heel andere leermeester: Olly Ceulenaere van het restaurant Publiek, een van die Flemish Foodies die rock 'n' roll in de keuken geïntroduceerd hebben. Roots ligt middenin het Patershol, het interieur is sober, de gerechten zijn gebaseerd op volkse Vlaamse ingrediënten, de prijzen zijn laag. Maar in al die eenvoud gaat Devisschere gestileerd en elegant te werk. Hij bewijst dat rock 'n' roll in de keuken ook met verfijning gepaard kan gaan.

 

6. Veranda, Antwerpen

Veranda, Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen, tel. 03/218.55.95, www.restaurantveranda.be, gesloten op zondag, maandag, dinsdagmiddag en zaterdagmiddag

Davy Schellemans (36) is ook een van die koks die graag rock 'n' roll combineren met een hoogstaande keuken. Zijn composities lijken ongecompliceerd en spontaan, maar zijn doordacht en verfijnd. Schellemans verhuisde dit jaar naar een grotere locatie: een ruimte die meer lijkt op een fabriekshal in downtown New York dan op een restaurant in Antwerpen. Maar zijn creativiteit heeft hij bij de verhuis niet achtergelaten, de wijnkaart draait nog altijd om natuurlijke wijnen, en de prijzen blijven scherp.

 

7. Crab Club, Brussel

Crab Club, Waterloosesteenweg 7, 1060 Brussel, tel. 0472/55.46.95, alleen pagina op Facebook, elke avond open

Philippe Emanuelli, een cultfiguur onder Brusselse foodies, heeft Bretoense roots, vandaar dat zijn nieuwe eethuis rond vis en zeevruchten draait. Hij associeerde zich met Yoth Ondara, een Zuid-Franse kok van Aziatische afkomst. Die vermengt graag oosterse met westerse ingrediënten, en producten uit de zee met die van het land. Dat levert opwindende combinaties op, à la minute bereid, zodat smaken levendig en texturen knapperig blijven. Wijnliefhebbers komen hier aan hun trekken, want Emanuelli is ook een gepassioneerd wijnkenner.

 

8. Hubert, Brugge

Hubert Gastrobar, Langestraat 155-159, 8000 Brugge, tel. 050/64.10.09, alleen pagina op Facebook, gesloten op zaterdag, zondag en maandag

Steeds meer restaurants met een ster openen ook een informele bistro of bar. Zoals Henk Van Oudenhove, de kok van het restaurant Sans Cravate. Hij kocht het huis naast zijn restaurant van een zekere Hubert, zodat hij er een "gastrobar" aan toe kon voegen. De grote open keuken bedient beide eetruimtes. Bij Hubert zijn alle ingrediënten aanwezig die de hedendaagse tafelaar bekoren: levendige sfeer, plaatsen aan de toog, topproducten op de kaart, wijnen per glas, scherpe prijzen. Alleen al voor de succulente bereidingen aan het spit zou je hier naartoe gaan.

 

9. Pistolet Original, Brussel

Pistolet Original, Joseph Stevensstraat 24-26, 1000 Brussel, tel. 02/880.80.98 / Breydelstraat 46, 1040 Brussel, tel. 02/280.48.88 / www.pistolet-original.be, elke weekdag open van 10 tot 16 uur

Je hebt vaker nood aan een goed belegd broodje dan aan een meergangenmenu. En toch is het veel moeilijker te vinden. Gelukkig legt deze broodjeszaak zich toe op de kunst van de authentieke belegde "pistolet". Na een pilootversie ging dit jaar een tweede vestiging open. Alles begint met een verrukkelijk rond broodje, krokant vanbuiten en met luchtig kruim binnenin. Daartussen komen specialiteiten van onze eigen culinaire traditie: van "gekapt" met pickles over preskop met Gentse mosterd tot gastronomisch beleg van Belgische topchefs.


10. Frites Atelier Amsterdam, binnenkort in Antwerpen

Frites Atelier Amsterdam, www.fritesatelieramsterdam.com, voorlopig drie vestigingen in Nederland, elke dag open van 11 tot 20 uur, donderdag tot 22 u.

Natuurlijk verdient een chef respect als hij de gastronomische top haalt. Maar eigenlijk respecteer ik Sergio Herman nog meer omdat hij een eenvoudig frituurconcept tot in alle details perfect heeft neergezet.  Eerst en vooral zijn de frieten uitstekend, vooral dank zij de kwaliteit van de (ongeschilde) aardappel waarvoor in elke periode van het jaar het best geschikte ras gekozen wordt. Daarbij komen verse sauzen en moderne toppings. Het interieur is prachtig, het bedieningstraject zit slim in elkaar. Een concurrent uit Nederland voor ons nationale erfgoed?

 

 

 toegevoegd op 16.12.2016