Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant M Bistro

M Bistro

Misschien vraagt u zich af waarom iemand zijn bistro naar een letter uit het alfabet noemt. Hier is het antwoord: de chef heet Mattias Maertens. Onder deze letter had hij al een succesvol restaurant in Nieuwpoort, maar nu hij 37 is geworden, vond hij de tijd rijp om met zijn partner en gastvrouw Sofie te verhuizen naar een locatie met meer uitstraling. Een reden voor mij om naar de kust af te zakken, en eindelijk eens de kok achter die befaamde M te ontdekken.

Wat vroeger een fabriekje en opslagplaats was, is na een grondige renovatie een aangenaam restaurant met hoog plafond en een grote open keuken achter een doorzichtig gordijn, zodat je de koks tegelijk bezig ziet en er toch niet door gestoord wordt. Je kan er à la carte eten of voor een menu kiezen, de prijzen liggen in de middenmoot van de markt.

Vier is het voor mij ideale aantal gangen, en bij hoge uitzondering kies ik voor de aangepaste wijnen, omdat de sommelier in zijn zwierige stijl al een mooie champagne Mailly Grand Cru heeft uitgeschonken, en mij vervolgens vier originele wijnen per glas uit Sicilië, Andulusië, Griekenland en België voorstelt.

De hapjes tonen meteen dat mister M in de hogere klasse speelt. Met het eerste voorgerecht zet hij dat extra in de verf: flinterdunne carpaccio van langoustine met bloemkool en girolle en daarover verse mierikswortel geraspt, daarnaast - in een apart kommetje - tartaar van Frisona-rund met couscous van bloemkool in een jus van langoustine. Over hoeveelheden maak ik mij nooit druk, maar van dit gerecht had ik wel een dubbele portie gewild, omdat het zo verrukkelijk en verfijnd is.

Ook de mooie moot zeebaars met knisperend vel bekoort. Ze wordt gecombineerd met rauwe en gestoofde witloof, een vinaigrette van hazelnoot en een jus van de sherrydruif pedro ximénez.

Dan pakt de chef alweer uit met een gerecht in twee delen, waardoor je je als klant extra verwend voelt: borst van fazant met chutney van veenbes en kweepeer, peterseliewortel en gele stekelzwam, in een saus met mosterd van Wostyn, daarnaast een vol-au-vent van fazant met dezelfde wilde paddenstoel.

Wat opvalt is dat de chef zeer beheerst omspringt met zout, zodat de pure smaken van de ingrediënten optimaal tot hun recht komen. Hetzelfde doet hij, tot mijn grote tevredenheid, met suiker. Het nagerecht werd zorgvuldig opgebouwd uit laagjes van witte chocolade, zandkoek, mascarpone en tuile van citroen, daarnaast komt yoghurtijs en over het geheel wordt Chinese citroen geraspt. Waarna de chef zijn generositeit nogmaals demonstreert in een verrassend groot aantal verwenningen bij de koffie en thee.

Ik noem M Bistro vanaf nu Mmm Bistro.

 

 


Gegevens
M Bistro
Sint-Sebastiaanstraat 15
8620 Nieuwpoort
tel. 058/59.53.52
www.mbistro.be