Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Momo & Takumi

Foodnews

Momo & Takumi

Mocht u nog het denkbeeld koesteren dat culinaire recensenten steevast hun benen onder dure tafels schuiven, geef ik u graag een inkijk in het professionele leven van de recensent anno 2018. Een tijd waarin zich continu nieuwe eetconcepten aandienen, gericht op gemak, snelheid en prijs: van fastfood- en streetfoodtenten naar eetwinkels, eetcafés, gastrobars, neo-kantines, deli's, afhaalzaken, delivery, catering, pop-ups, brunch- en lunchadressen.

Dan is het zaak om - zoals de Eerste Gastronoom ons reeds leerde - het kaf van het koren te scheiden. En dus heb ik de gewoonte aangekweekt om geregeld een culinaire wandeling doorheen een bepaalde wijk te ondernemen, om nieuw ontloken eetgelegenheden op te sporen. Omdat die meestal niet in reservaties handelen, stap ik dan lukraak ergens binnen om middels een korte proeftest na te gaan of dit nader onderzoek verdient.

Daarbij dien ik mij - net zoals u - te hoeden voor de invloed van de vaak rudimentaire inrichting en bediening, en probeer ik mij in te beelden wat ik van een gerecht zou vinden indien het kunstig gepresenteerd zou worden op een hagelwit bord in een kader met klasse en distinctie.

Alleen zo kan je kleine parels zoals Momo ontdekken, een sobere kantine met kleurrijke stoelen, gerund door Lhamo Svaluto, een politiek vluchtelinge uit Tibet. Zij bereidt dagelijks verse momo's, Tibetaanse dumplings, die dan à la minute gestoomd of gebakken worden (1 tot 1,2 euro per stuk; 10 euro voor een lunch met soep, momo's en verse gestoomde groenten). Dumplings - deegpakketjes gevuld met vlees, vis, kaas en/of groenten - zijn een wonderlijke culinaire inventie, beter bekend onder de Chinese benaming dim sum. Maar vertel dat niet aan een Tibetaan die moederland China niet altijd genegen is: zo is het deeg van een momo obligaat van tarwebloem, terwijl voor dim sum elke bloem gebruikt kan worden.   

Een ander deegpakketje, van Japanse origine, is gyoza. Die vind je op wandelafstand van Momo in Takumi, een kleine Japanse eetbar, opgericht door twee Belgische broers. Op een zijdeur naast de ingang zie ik een briefje hangen: "Uber Eats, entrez par ici svp". Signalen van een nieuwe eetcultuur. Vanuit de piepkleine keuken, bemand door jongelui, worden niet alleen gyoza's aangevoerd (7 euro voor 6 stuks), maar ook donburi, bowls van rijst met groenten en vis of vlees - gepaneerd, gemarineerd of gekarameliseerd - en aangemaakt met dashi, soja en mirin (14 euro).

Alweer geen plek voor sterrenjagers, maar alles is vers, licht en lekker. Soms heb je toch niet meer nodig? Tenzij wat betere wijn misschien.


- Momo, Defacqzstraat 27, 1050 Brussel, tel. 02/522.09.68, www.mo-mo.eu, open 's middags van dinsdag tot vrijdag en 's avonds van donderdag tot zaterdag (ook in Villalaan 7, 1060 Brussel)

- Takumi, Lesbroussartstraat 8, 1050 Brussel, tel. 0488/43.04.42, takumi.be, elke dag open behalve op zondag (ook op Jourdanplein 67, 1040 Brussel)

 

 toegevoegd op 06.05.2018