Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Boker Tov

Foodnews

Boker Tov

Er is pech en er is brute pech. Pech is als je horecazaak verplicht moet sluiten. Brute pech is als je horecazaak pas vier dagen open is en dan moet sluiten. Dat is wat Tom Sas en Lori Dardikman overkwam.

Op 15 oktober openden ze de deuren van wat een levendige Israëlische deli, bar en streetfoodrestaurant moest worden: open van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds, met een Midden-Oosterse keuken gedreven door groenten en kruiden, helemaal in de spirit van de moderne kosmopolitische foodcultuur in Tel Aviv, waar de roots van Lori Dardikman liggen. Ze ontmoette Tom Sas op Tomorrowland, waar hij werkte als foodconsultant. Het vervolg valt onder de privacy-wetgeving.

Als chef trok het koppel Thomas Swenters aan, die nog kookte in de Upper Room Bar van The Jane en De Librije in Zwolle. Die ervaring merk je meteen aan de verzorgde, frisse, kleurrijke uitstraling van de gerechten die in een foodbox met composteerbare verpakkingen afhaal- en leverbaar zijn (€ 59 voor 2 personen, eventueel aan te vullen met dranken).

Voor die prijs word ik genereus verwend met gepekelde groenten en olijven voor bij het aperitief en dan een reeks gerechten die zo uit een kookboek van Ottolenghi komen: tabouleh (salade van peterselie en bulgur), labneh (uitgelekte yoghurt met rode biet), hummus (puree van kikkererwt en tahin), muhamara (geroosterde paprika met walnoot), baba ganoush (geroosterde aubergine met granaatappel), ... Stuk voor stuk vers, expressief van smaak en evenwichtig gedoseerd, met prettige contrasten tussen smeuïg en krokant, en goede pitabroodjes die ik kort kan opwarmen in de oven.

Ik ben al helemaal opgeladen om de twee gerechten te proeven die ook opgewarmd moeten worden: vegetarische falafels en shakshuka*, een kruidige compote van tomaat en rode paprika waarin een ei wordt gepocheerd. Dat laatste lukt niet zo goed met de instructies van de chef: 20 minuten op 180° is te lang en te heet om de twee bijgeleverde eieren deskundig te pocheren zodat het wit stolt en de dooier vloeibaar blijft. Beter is het om de shakshuka eerst goed warm te laten worden en de eieren pas na 10 minuten toe te voegen in een vooraf gemaakt kuiltje, terwijl je de temperatuur verlaagt en het eiwit voorzichtig wat losroert in de saus. Ook voor de falafels is 180° te heet: ze worden droog en hard. Ik beveel maximum 150° aan, en best afgedekt. De factuur voor foodconsultancy stuur ik nog na.

Dat de instructies verfijnd kunnen worden, heeft echter niets te maken met de onberispelijke versheid en kwaliteit die ik in deze foodbox heb aangetroffen. Afhaling is al mogelijk vanaf 10 uur 's ochtends, zeg dan goedemorgen in het Hebreeuws: boker tov.

 

Boker Tov, Doornelei 2, 2018 Antwerpen, tel. 0474.26.04.35, bokertov.be, bestellen online en elke weekdag afhalen tussen 10 en 17.30 u., thuislevering via Deliverootoegevoegd op 04.12.2020