Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Kromme Elleboog

Kromme Elleboog

Merkwaardig: net aan de Belgische kust, aantrekkingspool voor families met kinderen, is het aartsmoeilijk om een eethuis te vinden waar kinderen welkom zijn èn waar je tegelijk enig culinair niveau mag verwachten.

Maar uitgerekend in Middelkerke, waar zich een schrikwekkend aantal twijfelachtige tavernes bevindt, kan je – even buiten het badgastencircuit – terecht in een eethuis met een naam die kinderen op voorhand al doet glimlachen: Kromme Elleboog (zo genoemd naar de haakse bocht waarin het pand ligt).
Als ze dan ook nog de sympathieke kok, Johan Desmet, in short of kleurrijk pantalon bezig zien achter het fornuis van zijn open keuken, dan kan het helemaal niet meer stuk. Ook niet voor mij trouwens: wie de moeite doet om alles vers en op het moment zelf te bereiden, heeft altijd een streepje voor.

Gelukkig stonden er – om de eerste honger te stillen - heerlijke rillettes van varken op de tafel: geen smeuïg-vette brij, maar vol lekker stevig vlees, zoals het hoort. Ook het hapje vooraf (twee schijven witte pens met aceto balsamico en confituur van perzik en nectarine) typeerde meteen de keuken van Desmet: smakelijk-bourgondisch en genereus, maar met verse en goede producten.

Er staan ook enkele volkse klassiekers op de kaart, zoals "wortelstoemp met boerenworst", plezant opgediend in een pannetje met de braadsaus. In de stoemp proef je nog de stukken aardappel en wortel, en de worst is van prima kwaliteit.

Maar ook minder nostalgische foodies komen hier aan hun trekken. De capellini met tapijtschelpen kreeg het gezelschap van verse beukchampignons, platte peterselie en zachte look, en smaakte voortreffelijk. Daarnaast kwam een artisjokhart met versgepelde grijze garnalen in uitstekende conditie, en een dressing met tomaat, kappers, peterselie en ei. De porties zijn hier fors: kleine eters hebben meer dan voldoende aan één gerecht, zelfs al is het een voorgerecht.

Ik was hier echter om te werken, en dus waagde ik mij verder aan kalfszwezeriken met mosterd uit Meaux en kleine oesterzwam. Ik gebruik bewust de term "waagde", want dit orgaanvlees verschijnt zelden in het bord zoals ik het wil. Om te beginnen moet het van onberispelijke kwaliteit zijn, vervolgens moet het, in kleine stukken gesneden, droog en krokant gebakken worden. Het was hier allemaal in orde.

De gulheid van de kok werd nog maar eens benadrukt bij het nagerecht: een enorme portie versgedraaid vanilleijs met aardbeien, en gekarameliseerde appeltjes met speculoosijs.

Kromme Elleboog is een eethuis zoals er meer zouden moeten zijn aan de Belgische kust. En in het hele land eigenlijk.


Gegevens
Kromme Elleboog
Torhoutsesteenweg 1
8432 Leffinge (Middelkerke)
059/51.55.11
www.kromme-elleboog.be