Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant De Kristalijn

De Kristalijn

Ik verbaas mij geregeld over de luxueuze logeermogelijkheden in ons kleine Vlaanderen. Neem nu Stiemerheide in de Limburgse Kempen. Het biedt zeventig hotelkamers en suites, een binnenzwembad, solarium en sauna, een golfterrein, faciliteiten voor feesten en seminaries, en de verhuur van fietsen en mountainbikes om het aangrenzende natuurpark Hoge Kempen te verkennen.

Ik was echter niet gekomen om te zwemmen, te fietsen, te bruinen of te blijven slapen. Maar wel – hoe raadt u het? – om te eten. Want het hotel Stiemerheide heeft - in een apart gebouw - ook een restaurant onder de naam De Kristalijn. Alleen al omwille van de eigentijdse strakke architectuur en het geslaagde interieur, is het een belevenis om hier te eten. Vanuit de grote ramen heb je vanaf elke tafel een prachtig uitzicht op de omringende natuur. En alle tafels hebben ook zicht op de grote open keuken.

De kok is Koen Somers, een grote fors gebouwde kerel. Maar zijn keuken, zo zou ik ervaren, is het tegendeel daarvan: uiterst delicaat en verfijnd. Somers werkt hier al meer dan twintig jaar, een zeldzame staat van dienst in vergelijking met heel wat andere koks die niet snel genoeg met een eigen zaak kunnen beginnen. Maar Somers is een man die zich op het koken wil concentreren, waarom zou hij trouwens verhuizen? Hij kan hier doen waar hij zin in heeft: koken met de beste producten.

Dat toont hij met een eerste voorgerecht rond groenten: zachte peultjes in een pittige kruidensalade, met groene asperge, gedurfd zurige rabarber, en een licht-pikante saus van jalapeño, dragon en dille, het geheel truffelgewijs bestrooid met geraspte Belper Knolle, een sterk smakende kruidige kaas uit Zwitserland.

Smaakintensiteit is het handelsmerk van Somers, ook in de rog met morieljes, daslook en meiknol, overgoten door een beurre blanc met daslook. En in een koninklijke creatie rond Oosterscheldekreeft met krokante witte asperge en schuim van plankton en jasmijn, en apart een fabuleuze espuma van bisque met stukjes asperge en kreeft.

Een speciale vermelding verdient de sommelier die een evenwichtige wijnkaart samenstelde met een mix tussen klassiek en gedurfd in alle prijsklassen, en zijn soms verrassende wijncombinaties, zoals een oxidatieve rosé bij de kreeft.

De Kristalijn is een van die restaurants in Vlaanderen die erin slaagt een hoge kwaliteit aan te bieden tegen een zeer redelijke prijs.

 


Gegevens
De Kristalijn
Hotel Stiemerheide - Wiemesmeerstraat 105
3600 Genk
089/35.58.28
www.dekristalijn.be