Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Schnitzel

Foodnews

Schnitzel

Zou een nieuw restaurant dat zich Schnitzel noemt, zich in schnitzels specialiseren? Het zou een goed idee zijn: een restaurant met niets dan creatieve varianten op deze gepaneerde escalope. Maar je betrapt koks niet zo snel op een concept dat steek houdt. Ze geven hun restaurant vaak zomaar een naam, zonder dat die iets zegt over waar ze naartoe willen. In Gent ging dit jaar nog een restaurant open dat zich Cochon de Luxe noemt en in de eerste week na de opening een volledig vismenu serveerde.

Maar goed, Schnitzel heeft iets anders wèl begrepen, namelijk dat de "voorgerecht-hoofdgerecht-nagerecht"-formule stilaan zijn beste tijd gehad heeft. Hier werd resoluut gekozen voor kleine gerechten om te delen, op de kaart aangeduid als "hapjes", "vis", "vlees" en "vegetarisch". Daaruit mag je naar eigen goeddunken - in de volgorde en op het ritme dat je wil - een aantal gerechten bestellen, die in het midden van de tafel worden gezet.

Op zich stemt zo'n vrijheidslievend concept mij al vrolijk. Te meer omdat ik ook kwaliteit verwacht. Want Schnitzel is een initiatief van Geert Weyn (37), oud-gediende van Le Chalet de la Forêt en vier jaar lang de souschef van Julien Burlat in het veelgeprezen restaurant Dôme. Een voorliefde voor chique interieurs heeft hij daaraan niet overgehouden: Schnitzel ziet eruit als een vooroorlogs café, met oude lampekappen en een retro tegelvloer, bevolkt door stoelen en tafels van een brocantemarkt. De gerechten worden steevast opgediend in romantische borden met bloemetjesmotief. Maar de muziek is anachronistisch eigentijds.

Weyn maakt zijn charcuterie zelf, en speelt daarmee alle industriële varianten die wij gewend zijn, moeiteloos naar huis (€ 8). Vervolgens bestel ik - in verschillende etappes zoals het concept mij toestaat - mosselen met saffraan en venkel (€ 9), inktvis met wortel en ras el hanout (€ 12), gnocchi met eekhoorntjesbrood (€ 9), witte bonen met olijven, citroen en peterselie (€ 8), fazantravioli met herfsttruffel (€ 12) en worst met zeewier (€ 13). En vooraleer u - verblind door de lage prijzen - naar de telefoon grijpt om te reserveren: bedenk dat de porties navenant zijn. Eigenlijk volstaan ze net voor één persoon, waardoor er niet zoveel te delen valt. Ze zijn ook niet geconcipieerd als deelgerecht, waardoor je in feite uit elkaars bord zit te proeven, een stoornis die mij sowieso geregeld overvalt. Maar op zich is alles vers en smakelijk, en alvast consistenter van kwaliteit dan de natuurlijke wijnen per glas die - zoals gebruikelijk bij dit in zwang zijnde wijntype - de ene keer verrukkelijk zijn, de andere keer ondrinkbaar. 

Zin gekregen in een schnitzel? Dan moet u zeker niet bij Schnitzel zijn.

 

Schnitzel, Paardenmarkt 53, 2000 Antwerpen, tel. 03/256.63.86, www.schnitzelantwerpen.be, alleen 's avonds open, gesloten op zaterdag en zondag

 toegevoegd op 15.11.2015