Decan
Chef Jan Decan heeft zijn restaurant ondergebracht in zijn eigen mooie herenhuis, waardoor hij rust en comfort voor zichzelf en zijn gasten heeft gecreëerd. Dat merk je aan de serene sfeer, de attente bediening, de ingetogen muziek op de achtergrond, de evenwichtige opbouw van het menu.
Vooraleer hij kok werd, volgde hij een opleiding tot klassiek pianist. En al in de hapjes vooraf toont hij zijn talent voor compositie. Waarna hij uitpakt met een frisse ouverture van tartaar van coquille met granité van citroengras, gevolgd door een harmonieus ensemble van rog omringd door kappers, groene olijven, pistache en aardpeer.
Dan gaat het crescendo met perfect gegaarde patrijs met ganzenlever, savooi en schijfjes herfsttruffel. Wat een verademing dat er nog een chef is die niet toegeeft aan de manie van de lage temperatuur, en zijn wild op de klassieke manier braadt op het karkas: het resultaat is zoveel beter.
Ook de filet van hert werd klassiek aangebakken en dan verder gegaard in de oven. Hij verschijnt mooi rosé met een diepsmakende saus, en als contrast een friszoete garnituur van vijg, kardemom en chutney van pompoen.
Decans echtgenote Evelien, die de bediening verzorgt, heeft zich verdiept in wijn, en pakt uit met een gevarieerde wijnkaart waarin ook minder bekende wijnlanden, zoals Zwitserland en Slovenië, aan bod komen. Haar keuzes voor de wijnen per glas uit Duitsland, Zuid-Afrika en Italië sluiten mooi aan bij elk gerecht.
Opmerkelijk is de aanwezigheid van een piano in de eetzaal, waar Decan op aanvraag van gasten die iets te vieren hebben, een demonstratie van zijn muzikale talent geeft. Maar ook op de culinaire scène verdient hij een applaus voor zijn keuken uit de klassieke school, zonder onnodige fiorituurtjes, maar altijd verzorgd en verfijnd.
Gegevens
Decan
Prins Boudewijnlaan 20
2600 Antwerpen (Berchem)
tel. 0473/89.76.78
www.restaurantdecan.be