Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Horseele

Foodnews

Horseele

Zakelijk talent heeft niemand ooit in Danny Horseele kunnen ontwaren (hij ging tweemaal failliet), maar wat kan die man koken. In zijn eerste restaurant 't Molentje combineerde hij met flair zeetong en bloedworst, in zijn tweede zwoer hij in volle moleculaire euforie bij een klassieke productkeuken, nu heeft Horseele zijn derde jeugd gevonden. Gewoon in dienst, bevrijd van zakelijke beslommeringen, schitterde hij van begin tot eind in een reeks expressieve, kleurrijke gerechten waarmee hij zich op zijn 61ste toont als een kok die mee is met zijn tijd, zonder de klassieke basis te verlaten die hij door en door kent.

De locatie is nochtans niet inspirerend. Horseele ligt als een oase in de gigantische Ghelamco Arena van voetbalclub KAA Gent waar hotdogs en frieten het favoriete voedsel zijn. Zelfs de gevierde interieurarchitect Lieven Musschoot wist er blijkbaar niet echt raad mee. Het interieur in zwart en bruin komt kaal en koud over, die avond nog versterkt door het schaarse aantal culinaire supporters. Tja, wie wil hier eigenlijk komen eten? De sponsors van KAA Gent worden tijdens wedstrijden gastronomisch verwend, met uitzicht op het voetbalveld. Maar zal het ook als publiek restaurant succes hebben? De prijzen zijn alvast een stevige tackle op uw portefeuille: een lunch voor 48 euro, menu's in 5 en 7 gangen voor 100 en 125 euro, de huischampagne kost 18 € (!) per glas, en op de wijnkaart is geen echte goede wijn te vinden onder de 100 €.

Maar Danny Horseele, die was in topvorm. De kickoff was fris en levendig, met koele slierten sepia in granité van zuring met watermeloen en selder. Dan volgde - in een iets voller register - paling met gerookte ratte-aardappel en butternutpompoen, en een verrassende creatieve variant op Gentse waterzooi. Van zijn gevoel voor smaakopbouw heeft Horseele niets verloren. Het hoofdgerecht oogde haast Japans: enkele sneetjes van het verrukkelijke Rubia Gallega-rund, naast een streepje maïs, dooierzwam en knolselder. Danny Horseele heeft zich de nieuwe kook- en presentatietechnieken eigen gemaakt, zonder in modieus maniërisme te vervallen. Het meest trendy oogde het nagerecht met zijn streep tegen de zijkant van het bord: "cheesecake" met aardbei, framboos en snippers witte chocolade. Maar het getuigde wel weer van doordachte textuur- en smaakvariatie.

Danny Horseele is een fenomeen: vorig jaar herstelde hij van kanker, vandaag heeft hij zichzelf heruitgevonden. Jammer van de forse prijzen waaraan men in het voetbal kennelijk gewend is geraakt, ik had hem met plezier een topscore toegekend.

 Horseele, Ghelamco Arena, Ottergemsesteenweg Zuid 808, ingang H, 4de verdieping, 9000 Gent, tel. 09 330 23 20, www.restauranthorseele.be, gesloten op zondag, maandag, zaterdagmiddag en op wedstrijddagen

 toegevoegd op 28.09.2013