Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Cousteau

Cousteau

Hoe ben ik in 's hemelsnaam in Ichtegem beland? In dit polderdorp dat even ver en afgelegen ligt als het klinkt?

Uitgerekend hier konden chef Guy Dresen en  gastvrouw Julie Sneyaert een bestaand restaurant overnemen. Ze werden mij getipt door hun vroegere werkgever, Iain Wittevrongel van het restaurant Mondieu in Koksijde. Zelf is dat een voortreffelijke kok, dus begaf ik mij op expeditie naar de Vlaamse polders, waar de E40 gelukkig doorheen loopt, met een op- en afrit niet al te ver van mijn bestemming.

Cousteau blijkt gevestigd te zijn in een woning langs een steenweg, maar binnenin word ik aangenaam verrast door een vakantiesfeer met veel licht en grote ramen die uitkijken op een mooi terras en verzorgde tuin. Je kan hier zowel een menu als à la carte eten, een vrijheid die je lang niet in elk restaurant krijgt en waarvan ik graag gebruik maak om te kiezen waar ik echt zin in heb, kwestie van mijzelve te belonen voor de verre rit.

De hapjes vooraf - een toast van desembrood met gesmolten mimolettekaas en enkele mossels in een frisse jus met blokjes koolrabi - geven mij al een goed gevoel over de kwaliteiten van de kok. Dat wordt bevestigd door drie langoustines met uiterst precieze cuisson in een zoetzure jus met avocado, rode ui en cashewnoot en een mooie moot griet bovenop een zuiderse mix van tomaat, taggiasca-olijven uit Italië en basilicum.

"Dikke tarbot", zo staat het expliciet bij de hoofdgerechten. Een niet onbelangrijke specificatie want onder de benaming "tarbot" wordt wel eens kleine tarbot (turbotin) geserveerd, kwalitatief toch een heel verschil. Deze is in elk geval uitmuntend, en wordt extra in de watten gelegd met lamsoren, venkel, geprakte aardappel en een jus met karnemelk.
Aan de overzijde van de tafel wordt een klassieker uitgetest: Noordzeetong "meunière", alweer van prima kaliber en deskundig gebakken, met een frisse krokante sla en in huis gemaakte frieten. Aangenaam detail: de borden zijn warm. Een teken van de zorg en aandacht die hier aan eten besteed wordt.

Goede en verse ingrediënten, juiste gaartijden en smakelijke combinaties: merkwaardig dat niet meer koks erin slagen deze eenvoudige principes toe te passen in hun keuken. Guy Dresen doet het alvast allemaal perfect, en wie bereid is de vrijheid à la carte in te ruilen voor een viergangenmenu, betaalt daarvoor een prijs die zich in de laagste regionen van de markt bevindt. Zoals ik reeds eerder aangaf in deze rubriek, zijn de prijzen in onze vaderlandse restauratie flink gestegen na de lockdown. In Ichtegem zijn ze binnen de perken gebleven.

 

 

 


Gegevens
Cousteau
Oostendesteenweg 230
8480 Ichtegem
tel. 059/25.01.84
www.cousteau.be