Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurants geschikt voor groepen

Foodnews

Restaurants geschikt voor groepen

Als je eens in een grotere groep wil gaan eten, is het niet altijd evident daar een geschikt restaurant voor te vinden. Hier zijn er enkele.

ANTWERPEN

CONDACUM

In Condacum kan je bij het aperitief alvast deze vraag "in de groep gooien": waar komt die merkwaardige naam vandaan? Condacum is het Latijnse woord voor "samenvloeiing". Daaruit is de naam Kontich voortgekomen, de gemeente waar deze brasserie is gevestigd en waar vroeger de Rupel en de Schelde samenvloeiden.
Condacum is groot genoeg om groepen te ontvangen zonder dat die al te zeer opvallen. Bovendien kennen de kelners hun vak, en kunnen ze grote tafels ongetwijfeld aan.
Het hele team heeft ervaring met de moeilijke combinatie van een losse sfeer, snelle bediening, scherpe prijzen, kwaliteit in het bord en het glas, èn ruime openingsuren. Allemaal factoren die Condacum geschikt maken om in groep te gaan eten.
De chef, Yvan Janssens, heeft bovendien vroeger al bewezen dat hij in grote eetgelegenheden voor grote gezelschappen kan koken, wat niet iedereen gegeven is.
De prijzen zijn scherp: 35 € voor drie, 43 € voor vier, en 50 € voor vijf gangen.

 Condacum, Pierstraat 311, 2550 Kontich, tel. 03/888.33.05, www.condacum.be, alle dagen open vanaf 11 u.

 

OOST-VLAANDEREN

BRASSERIE LATEM

Dit is een brasserie waar je zonder topgastronomie toch culinair verwend wordt met genereuze smakelijke gerechten en een wijnkaart om u tegen te zeggen.
De sfeer is informeel en de bediening verloopt vlot, twee elementen die bijdragen tot een gezellige avond in groep.
Kiezen is hier een zalig probleem: van de vele gerechten op de spijskaart en het krijtbord, stuk voor stuk uit de klassieke terroirkeuken, krijg je zo het water in de mond. Wellicht daarom eten de meeste klanten à la carte, al zijn de prijzen van het niveau van deze welgestelde gemeente (voorgerechten tussen 18 en 32 €, hoofdgerechten tussen 20 en 45 €). Er is ook een menu in 3 gangen voor 40 €.
Vooral in groep kan je van de schitterende wijnkaart ten volle genieten. Met meerdere personen aan een tafel is een fles immers snel leeg, zodat je op één avond verschillende goede wijnen kan bestellen.

 Brasserie Latem, Kortrijksesteenweg 9, 9830 Sint-Martens-Latem, tel. 09/282.36.17, www.brasserielatem.be, gesloten op zondag

 ROOSENBERG

De brasserie Roosenberg bevindt zich in Waasmunster, vlakbij de afrit van de E17 tussen Antwerpen en Gent. Dat is een centrale en makkelijk bereikbare locatie, wat voor groepen een pluspunt is als mensen ter plaatse hebben afgesproken en uit verschillende richtingen komen. Ze kunnen elkaar bovendien opwachten in een levendige bar die aan de brasserie grenst, om daar alvast het aperitief te nemen. Als je vervolgens in groep van de bar naar de brasserie verhuist, is het altijd een plezier om het houtvuur al te zien knetteren waarop vlees en vis worden gegrild. Een zeer professionele bediening koppelt vriendelijkheid aan efficiëntie.
Roosenberg werd opgericht door een investeerder, die het beheer ervan volledig overliet aan manager Bruno De Wilde. Die verstaat niet alleen de kunst om een eigentijdse brasserie te runnen, maar is ook gepassioneerd door goede producten en goede wijn, wat uit de spijs- en wijnkaart af te leiden valt. Door de ruime keuze kan je zelf bepalen hoe hoog of hoe laag de rekening uitvalt.

 Roosenberg, Patotterijstraat 1, 9250 Waasmunster, tel. 03/722.06.00, www.roosenberg.be, zondag gesloten

 VOLTA

Deze nieuwkomer in Gent is gevestigd in het ruime en spectaculaire kader van een voormalig electriciteitsstation. Dat maakt Volta op zich al geschikt om er in groep te gaan eten. Boven het restaurant is er trouwens een bar waar je gezamenlijk het aperitief kan nemen. En vanuit het restaurant kan je de jonge koks bezig zien in een grote open keuken.
De chef-kok is de jonge dertiger Olly Ceulenaere. Samen met ondernemer Peter Vyncke zette hij zijn schouders onder dit culinaire project dat de sfeer en schwung van een brasserie wil combineren met het fijnere eten van de betere gastronomie. Ceulenaere heeft trouwens een mooi parcours gelopen langs Troisgros, Hof van Cleve en Withof. En hij maakt - samen met Kobe Desramaults van In De Wulf - deel uit van de "Flemish Foodies",  jonge eigentijdse koks die graag met streekproducten werken. De wijnkaart is beperkt, maar de wijnen werden met zorg gekozen. Een menu van vijf gangen wordt aangeboden tegen de redelijke prijs van 58 €. A la carte zijn de prijzen merkelijk forser.

 Volta, Nieuwe Wandeling 2b, 9000 Gent, tel. 09/324.05.00, www.voltagent.be, gesloten op zondag en maandag

 

VLAAMS-BRABANT / BRUSSEL

 BOZAR

In de brasserie van zijn schoonouders, La Paix, zorgde de Franse kok David Martin al voor een unieke mix van gastronomische kwaliteit en levendige sfeer. Hij kreeg de kans om dat nog eens over te doen in de brasserie van het Paleis voor Schone Kunsten. Mensen die in groep naar een tentoonstelling of een concert gaan, maken daar al volop gebruik van. Bozar ligt trouwens heel centraal in Brussel, vlakbij het Centraal Station, wat ook een voordeel kan zijn voor groepen.
Net zoals in La Paix heeft Martin geopteerd voor een open keuken. Dat brengt altijd schwung in een eetzaal. De spijskaart bevat heel wat "heruitgevonden" klassiekers en gerechten met accenten uit het Franse zuidwesten (Martins geboortestreek).
De wijnkaart is beperkt maar goed, handig ingedeeld in smaakstijlen. Zowel op de spijs- als op de wijnkaart zijn de prijzen zeer redelijk.

Bozar Brasserie, Paleis voor Schone Kunsten, Baron Hortastraat 3, 1000 Brussel, tel. 02/503.00.00, www.bozar.be, elke dag open

 
BAR BIK

In de schaduw van de gerenoveerde Koninklijke Vlaamse Schouwburg runnen jonge Vlamingen dit eethuis. De naam Bar Bik staat voor "bar" (omdat je hier ook gewoon iets kan drinken) en "Brussels International Kitchen". Maar net zo goed kan je er het woord "bikken" in ontwaren, een informeel synoniem voor "eten", wat de no-nonsensestijl van dit etablissement typeert.
Het menu staat in krijt gekrabbeld op een bord, de keuken is open, de eetruimte sober, de kelners lopen af en aan in t-shirt en jeans. Als klant word je niet in de watten gelegd, maar de bediening is correct, efficiënt en  joviaal. De eetzaal zit vaak afgeladen vol en de ruimte is voldoende groot om je daar als groep onder te mengen.
Dit is geen adres voor culinaire hoogstandjes, hier gaat het om eerlijk bikken tegen meer dan eerlijke prijzen. Vooral in groep kan dat prettiger zijn dan een avond in een sterrenrestaurant.

 Bar Bik, Arduinkaai 3, 1000 Brussel, tel. 02/219.75.00, elke weekdag open van 11.30 tot 22.30 u.

 
MONT LIBAN

Eten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten is bij uitstek een groepsgebeuren. Het behoort tot de culinaire traditie van die landen om vele gerechten tegelijk op de tafel te zetten en met iedereen te delen.
Dat gebeurt dus ook in het Brusselse restaurant Mont Liban. Alle ingrediënten zijn voorhanden om je prettig ontheemd te voelen, inclusief het imposante interieur met houten gewelven en lambrizeringen en de Arabische muziek.
De Libanese keuken is gezond, gevarieerd en expressief, met onder meer olijf- en sesamolie, kruiden als munt, koriander en platte peterselie, en veel groenten. Libanon is ook een wijnland, de bekendste domeinen - Musar en Kefraya - staan op de (beperkte) wijnkaart.
Hier kan je in groep vorstelijk eten voor weinig geld. Een menu biedt vier koude en vier warme voorgerechten, gevolgd door gegrild vlees en een nagerecht met koffie of thee, voor 27 €. A la carte wordt die politiek doorgetrokken: koude en warme voorgerechten kosten 5 tot 12 €, hoofdgerechten 12 tot 18 €.

 Mont Liban, Livornostraat 30-32, 1050 Brussel, tel. 02/537.71.31, www.montliban.be, elke dag opentoegevoegd op 23.09.2012