Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Refter

Refter

Het talent van een topkok, gebracht in een toegankelijke brasserie: ik sta er eigenlijk verbaasd over dat die combinatie zo zeldzaam is. In Refter is die combinatie volop aanwezig, want dit is de brasserie van driesterrenchef Geert Van Hecke, gerund door zijn zoon. Met kwaliteit in het bord, informele sfeer en redelijke prijzen beantwoordt ze helemaal aan wat het publiek vandaag wil.

De spijskaart is evenwichtig samengesteld, met keuze uit verschillende smaakregisters, en concurrentiële prijzen. De superdeal is hier echter het driegangenmenu, waarbij je kan kiezen uit zes voor- en hoofdgerechten en een drietal nagerechten.

Van Hecke heeft zijn huiswerk volledig gemaakt: de huischampagne is voortreffelijk, de wijnkaart is beperkt maar goed, met (zeldzaam voor een brasserie) enkele gerijpte wijnen tegen aanvaardbare prijzen.

Gemarineerde makreel met een infusie van Oosterse kruiden toonde meteen groot vakmanschap, zowel in productkeuze als in bereiding. Kraakvers, zuiver van smaak, zijdezachte textuur, pittige accenten, kortom: zalig!

"Paling in 't groen" eet je zelden zo goed als hier: smakelijke stukken ontgrate paling, met de juiste gaartijd, in een fijne saus met fraîcheur, nog versterkt door een frisse salade met venkel.

Hutsepot "Royal" is ook zo'n klassieker waarbij smaak, lichtheid en elegente presentatie gecombineerd worden. Vier botermalse stukken van het Berkshire-varken (rug, wangen, spek en worst) prijken in al hun glorie op een mooi versmolten mengeling van savooikool, spruitjes, wortel en aardappel.

Ook de kwaliteit van de zwartpootkip was onberispelijk, net zoals de salade en de frieten die (ook al zeldzaam voor een brasserie) naar aardappel smaakten.

Voor het dessert kon je kiezen tussen een stuk brie, gemarineerde ananas of versgebakken perentaart.

Van Hecke heeft in zijn carrière drie Michelinsterren veroverd, en dat maakte mij misschien nog kritischer dan gewoonlijk. Maar ik kon maar één eerlijke conclusie trekken: deze kwaliteit tegen deze prijs is uitzonderlijk in Vlaanderen.


Gegevens
Refter
Molenmeers 2
8000 Brugge
050/44.49.00
www.bistrorefter.be/nl/welcome/