Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Een jonge Syrische chef in Brussel

Foodnews

Een jonge Syrische chef in Brussel

Om andere eetconcepten te ontdekken, moet je ook uitheemse eetculturen leren kennen. Zoals die van het Midden-Oosten, met Libanon als culinair kruispunt. Deze keuken is meer en meer geliefd, onder meer door onze toenemende interesse voor groenten. Vegetarisch eten is bij ons nu een trend, maar in het Midden-Oosten is er altijd veel aandacht geweest voor groenten en kruiden. Hetzelfde geldt voor het delen van gerechten aan tafel: bij ons is dat nog maar recent doorgedrongen, in het Midden-Oosten zetten ze al eeuwen één grote schotel, of verschillende kleine gerechten (mezze), in het midden van de tafel, waarna alles gedeeld wordt. Heel anders dan ons westerse restaurantconcept waarbij iedereen zijn eigen privé-gerechten krijgt, een na een opgediend.

De keuken van het Midden-Oosten is gezond, licht, gevarieerd en expressief, met veelvuldig gebruik van olijf- en sesamolie, citroen, kruiden als munt, koriander en platte peterselie, groenten als kikkererwten, linzen, tomaat en aubergine, vlees van kip en lam, schaaldieren en vis. Een paradijs voor vegetariërs is het ook, met vele gerechten louter op basis van groenten, zoals puree en gefrituurde balletjes van kikkererwten (houmous en falafel), puree van aubergines (moutabal), peterseliesalade (tabouleh), met groenten gevulde vijgenbladeren, enz.

Door de vele verschillende religies en bevolkingsgroepen is het Midden-Oosten helaas een conflictgebied, maar op culinair vlak heeft deze verscheidenheid geleid tot een boeiende kruisbestuiving van Noord-Afrikaanse, Joodse, Arabische, Griekse en Turkse ingrediënten en bereidingswijzen.

Zo ontmoeten de eetculturen van Marokko, Syrië en Libanon elkaar in het nieuwe eethuis L'Oriento in Brussel, waar ook een take-away en voedingswinkel aan verbonden zijn. De jonge chef en mede-eigenaar is een Syriër, Georges Baghdi Sar (26), zoon van een Libanese moeder en Syrische vader die 15 jaar geleden als politieke vluchtelingen naar ons land kwamen. Als kind al leerde hij koken bij zijn moeder en grootmoeder. Na zijn studies aan de hotelschool van Namur werkte hij onder meer bij Comme Chez Soi, maar nu keert hij terug naar zijn culinaire roots.

 

L'Oriento, Waversesteenweg 341, 1040 Etterbeek, tel. 02/648.58.50, www.loriento.comtoegevoegd op 21.02.2015