Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Château de Grandvoir / Les Ateliers de la Mer

Foodnews

Château de Grandvoir / Les Ateliers de la Mer

Laten we Wallonië niet vergeten. Waar de Franse gastronomie en wijnen nog enthousiast op handen worden gedragen. En beduidend minder kosten dan in Vlaanderen.  

Het Château de Grandvoir ziet er nochtans een prestigieus landgoed uit. De geschiedenis ervan gaat terug tot de zeventiende eeuw, een Brussels echtpaar renoveerde het tot een sfeervol hotel met seminarieruimte en microbrouwerij. Daar hoorde een restaurant bij, en dan voel ik mij geroepen. De kok is Antoine Rigaux, amper 24, maar opgeleid door Maxime Collard van La Table de Maxime, wat het beste doet verhopen. Zijn voorliefde voor streekproducten strookt met zijn afkomst uit Petitvoir, dat - zoals de naam al doet vermoeden - vlak bij Grandvoir gelegen is.

Rigaux moet het met één hulpkok stellen, en als ik zie dat hij desondanks twee verschillende menu's combineert met de mogelijkheid om à la carte te eten, slaat de schrik mij om het hart (vanaf € 37 voor 3 gangen). Maar talent drijft boven: zowel zijn rivierkreeftjes op een brunoise van groenten in een bisquesaus, als een koude bereiding rond forel, hop en raap getuigen van verfijning en evenwicht. En van veel geduld: ik moet er een uur op wachten. Tijd genoeg om mij af te vragen wie hier op het onzalige idee is gekomen om dit historische kader op te luisteren met Amerikaanse hip hop.

Ook de tarbot, met een verrassende "korst" van gerookte paling en gerst, is geslaagd, maar het konijn van een plaatselijke kweker wordt jammerlijk verprutst door het virus van de lage temperatuur dat kennelijk tot diep in Wallonië is doorgedrongen en daar ook jong talent besmet. Afijn, Rigaux maakt het alweer goed met een perfecte sabayon van het Vaurien-bier dat ter plekke wordt gebrouwen.

Stel dat u hier verblijft - wat gezien de bucolische omgeving geen onzinnig idee is - dan wil u misschien ook wel eens elders gaan eten. Welnu, op vijf kilometer van Grandvoir, net buiten Neufchâteau (u weet wel, dat stadje van procureur Michel Bourlet van de zaak Dutroux), vindt u het nieuwe eetconcept van de Brusselse sterrenchef David Martin en een groothandelaar in vis en zeevruchten.

Schrik niet als u belandt in een centre commercial tussen winkels van Handy Home, Pearle Opticiens, Delhaize en Zeeman kleding: het is wel degelijk hier dat Les Ateliers de la Mer is gevestigd, een aantrekkelijke combinatie van viswinkel, traiteur en restaurant. Op hoge stoelen en tafels eet u rond een vivarium met levende kreeften, wat het versheidsgevoel naar ongekende hoogte stuwt. Terwijl de prijzen naar de bodem zinken: dagschotel voor 18 euro, lunch in 2 gangen voor 25 euro, menu in 5 gangen (met topproducten als oesters, zalm en koningskrab) voor 55 euro. Zijn de kids erbij? Visbouletten en fishsticks verschaffen vreugde aan tafel voor 14 euro.

Nee, we mogen Wallonië niet vergeten.

 

Château de Grandvoir, La Cornée 66, 6840 Grandvoir (Neufchâteau), tel. 061/21.06.20, www.chateaugrandvoir.be, 's avonds open van donderdag tot zaterdag en 's middags op vrijdag en zondag  

Les Ateliers de la Mer, Chaussée de Recogne 54, 6840 Neufchâteau, tel. 061/55.01.62, www.lesateliersdelamer.be, 's middags open van dinsdag tot zaterdag en 's avonds op vrijdag

 

 toegevoegd op 26.05.2018