Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Les Soeurs Louise

Les Soeurs Louise

Wie ooit aan alcohol verslaafd was, mag nadien zijn hele leven lang geen druppel wijn meer drinken: ziedaar een goede reden om nooit verslaafd te raken! Hoe jammer zou het zijn om niets te mogen kiezen uit deze boeiende wijnkaart, verrassend voor zo'n traditionele taverne met rood-wit geblokte tafelkleden waar de spijskaart uit niets dan Belgisch-Franse klassiekers bestaat. Je verwacht hier klassieke wijnen uit Frankrijk, misschien uit Italië en Spanje, maar zeker geen wijnen uit Roemenië, Hongarije, Kroatië, Griekenland, Libanon, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Rusland. En evenmin de voortreffelijke huischampagne Autréau (€ 12 per glas). Zou het een geheime passie zijn van de tweelingzussen Ann en Katrien Vandenheulen die deze taverne runnen? Veeleer van de zoon van Katrien: piekfijn gekleed in een colbert met das vervult hij het sommelierschap met stijl en verve.

In de keuken staat de 30-jarige kok Dieter Nuyens, waarvan ik nog nooit had gehoord maar die ik nu niet meer zal vergeten. Want wat deze jongeman doet, doen nog maar weinig goede koks: hun talent en enthousiasme wijden aan de foutloze uitvoering van bekende gerechten waar Vlamingen dol op zijn maar die ze zelden geserveerd krijgen zoals het hoort. Van zo'n eethuis hadden Ann en Katrien altijd gedroomd, maar ze vonden pas na hun vijftigste de tijd om ermee te beginnen.

Iedereen kent de garnaalkroket, deze geniale creatie uit onze culinaire canon (€ 14 per stuk). Maar lang niet iedereen behandelt ze met even groot respect als de heer Nuyens. Klein maar veelzeggend detail: de tomaat in de sla werd ontveld. Terrine van ganzenlever met briochetoast is nog zo'n nostalgische klassieker, die met gelei van vlierbloesem een originele toets krijgt (€ 9).

Zacht-knapperige kalfsnieren werden heerlijk ouderwets in cognac geflambeerd en liggen in een verrukkelijke mosterdsaus. Krokant slaatje en goede frieten erbij: meer heb ik niet nodig om mij het volgende kwartier zuchtend van genot van alle andere prikkels des levens af te sluiten (€ 29). Sla en frieten horen ook bij op houtskool gegrilde dunne lende van uitmuntende kwaliteit en cuisson, mooi gekorst en versneden in tagliata (€ 31).Kalfsfricassee met kroketten voert ons terug naar pre-digitale tijden, toen gerechten nog niet Instagrammable waren omdat smaak zich nu eenmaal niet laat fotograferen (€ 31).

De culinaire tijdlijn blijft zich ontrollen tot in de nagerechten, met een elegante dame blanche en nougat glacé (beide € 9), en een ijskoude colonel van limoensorbet en vodka(€ 12).

De meeste goede koks willen de wereld verbazen met eigen creaties. Dieter Nuyens doet het anders: in plaats van zelf te willen schitteren, laat hij zijn klanten stralen van geluk.

 

 

 


Gegevens
Les Soeurs Louise
Louise-Mariestraat 17
9680 Maarkedal
tel. 0495/23.73.06 (Katrien) / 0473/44.90.00 (Ann)
www.tavernelouise.be