Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Wat liep er mis in de nieuwe brasserie Boecherie?

Foodnews

Wat liep er mis in de nieuwe brasserie Boecherie?

De horeca-ondernemers Tom Van Gils en Ronny Sauvillers besloten om de vroegere brasserie L'Etoile om te vormen tot Boecherie. "Om met de veranderende kwaliteitsverwachtingen van gasten beter rekening te houden", aldus de website. Ze hadden beter rekening gehouden met de inhoud van het potje dat op mijn tafel stond: de mengeling van Provençaalse groenten zag er zo slordig en onfris uit dat ik het niet eens aandurfde om ervan te proeven. Een detail? Net dergelijke details zijn vaak een voorbode van wat komen gaat. Het zou, helaas, ook deze keer bewaarheid worden.

Het "finger food" stemde mij nog tevreden: geperste kop met mosterd van Tierenteyn (€ 7), flinterdunne schijfjes van Trevélez-ham die 16 maanden had gerijpt maar er jonger uitzag en ook zo smaakte (€ 9), gerookt en gerijpt Holsteiner rundsvlees dat zonder meer verrukkelijk was (€ 8). Had ik maar een hele avond met zulk vingervoedsel doorgebracht: als ingrediënten goed zijn, heb ik steeds liever dat de chef er met zijn fikken afblijft.

Om diezelfde reden had ik als "hoofdgerecht" de pâté van grootmeester Roger Souvereyns gevraagd, maar ondanks de bombarie waarmee die bij de lancering was aangekondigd, was hij die avond "niet voorradig". Ik besloot dan maar, speciaal ten behoeve van mijn lezers, een combinatie van een garnaal- en een varkenspootkroket aan een diepgaande analyse te onderwerpen (€ 15). Maakte het feit dat ik daar ruim één uur op moest wachten ook deel uit van de "veranderende kwaliteitsverwachtingen van gasten"? Of was de kok ze helemaal vers aan het bereiden? Ijdele hoop, de vulling van de garnaalkroket was zo kleverig dat ik spontaan aan de afdeling "Lijmen" van een doe-het-zelfzaak dacht. De kroket van varkenspoot was beter, maar ging dan weer schuil onder een te dikke en grove korst.

De vol-au-vent kwam aangewaaid, niet mét zwezerik zoals gevraagd (supplement van € 5), maar zonder. Dat was nog het minste probleem. Wat meer zorgen baarde, waren de bloemige en reeds verrimpelde saus zonder frâicheur, het volkomen doorweekte bladergebak, de platgekookte kip, de veel te grote gehaktballen, en de diepvriesfrieten zonder smaak (€ 16).

Gelukkig was er keuze genoeg op de wijnkaart. Een Nuits-Saint-Georges van Robert Chevillon, in prachtige glazen geschonken, maakte er toch nog een feestje van.

In de toiletten zaten geen handdoekjes meer in de dispenser. Alweer een detail dat erop wijst dat het makkelijker is om van naam en interieur te veranderen, dan om een goede organisatie neer te zetten. Wat zich meestal weerspiegelt via de keuken tot op het bord. Ben ik te negatief? Welnee, er is een mooi terras.

 

Boecherie, Binnensteenweg 187, 2530 Boechout, tel. 03/454.53.23, www.boecherie.be, gesloten op zaterdagmiddag en maandagtoegevoegd op 29.06.2014