Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Món

Foodnews

Món

Ooit was 't Eilandje in Antwerpen een verlaten eiland. Vandaag is het een oase van cafés en restaurants geworden. En er komen er nog altijd bij.

Peter Van Hulle is een horeca-ondernemer die het al heel vroeg aandurfde om op 't Eilandje te investeren: ruim tien jaar geleden richtte hij er de brasserie Lux op. Nu heeft hij met een mede-investeerder een tweede brasserie geopend, in een historisch gebouw uit de zeventiende eeuw dat prachtig gerenoveerd werd. De heren zijn ambitieus: tussen Lux en deze nieuwe brasserie wordt binnenkort een hotel opgetrokken. 't Eilandje is geen oord voor schipbreukelingen meer.

Món is het Catalaanse woord voor "wereld" en moet verwijzen naar de haven waar verschillende werelden samenkomen. Die kosmopolitische sfeer wordt binnenin ook waargemaakt, onder meer door uitgekiende verlichting en jazzy muziek die voor een behaaglijk gevoel zorgen.

De Catalaanse naam refereert ook naar de trots van de centrale open keuken, geleid door Bert Zaman (40), ooit nog souschef van Guy Van Cauteren: een Josper houtskooloven uit Catalonië, tegenwoordig het favoriete speelgoed van menige chef. Maar net zoals met het vorige speeltje, de Roner (om ingrediënten op lage temperatuur te garen), moet je weten wat je ermee doet. Want niet alles is er geschikt voor. Zo zou ik al snel ervaren dat de Josper toch vooral voor vlees een duidelijke meerwaarde biedt in smaak en textuur, veel minder voor vis. De zeetong die eruit kwam, was zeker niet slecht, maar overtrof de klassieke bakwijze in boter niet (€ 45). Wel waren de frieten en de salade prima in orde, ik neem aan dat de Josper daarvoor niet nodig was geweest. Maar nu het goede nieuws: worst uit de Josper is een openbaring. Zeker als ze, zoals hier, van uitmuntende kwaliteit is, en bovendien nog eens gevuld werd met allerhande lekkers, zoals venkel of pistachenoot en bospaddenstoelen (€ 10 als voorgerecht, € 17 als hoofdgerecht).

Ook het Limousinvlees voelt zich thuis in deze houtskooloven, al vond ik dat het voor de hamburger te fijn gemalen was en daardoor een te compacte, geperste structuur kreeg (€ 18). Dat heeft Bert Zaman intussen aangepast: hij behoort tot de categorie van koks die kritiek verdragen en ter harte nemen.

En dan was er ... ananas uit de Josper (€ 10): ik moest denken aan Remco Campert die het woord "vurrukkulluk" uitvond, als overtreffende trap van "verrukkelijk". En als je kosmopolitisch wil zijn, dan moet je minstens de specialiteit van een andere stad aankunnen: met een heerlijk luchtige Brusselse wafel met Bourbonvanilleijs slaagde de kok daarin met brio (€ 8).

In Món voel je bij iedereen de motivatie en de ambitie om het goed te doen, en dat kom je lang niet overal tegen.

 

Món, Sint-Aldegondiskaai 30, 2000 Antwerpen, tel. 03/34567.89  www.monantwerp.com, gesloten op maandag

 toegevoegd op 31.10.2014