Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Kan je goed eten bij de Leeuw van Waterloo?

Foodnews

Kan je goed eten bij de Leeuw van Waterloo?

In dit Napoleonjaar neem ik u graag mee op een educatieve daguitstap naar de Leeuw van Waterloo. Ik weet het: op deze plek waar Napoleon 200 jaar geleden werd verslagen door de hertog van Wellington, verwacht je op culinair vlak eerder een toeristenval. Omliggende restaurants dragen hier foute namen als "Wellington Café", "Le 1815", "Le Grill de l'Empereur" en "L'Estaminet de Josephine" (de grote liefde van Napoleon). Maar alvorens u zich afvraagt wat deze recensent heeft bezield om hier verzeild te raken, stel ik u gerust: ik ga u niet één van deze restaurants aanraden. Ik wil u integendeel aansporen om te doen wat de Franse keizer indertijd ook heeft gedaan: vluchten. Om anderhalve kilometer verder onder te duiken in een hoeve van de achttiende eeuw, die naar verluidt nog altijd te zien is op gravures over de slag bij Waterloo. Bernard Decoux (48) heeft er zes jaar over gedaan om ze te restaureren en om te vormen tot een gezellig restaurant. De naam La Saline verwijst naar een vroegere zouthandel die hier was gevestigd.

Decoux is een sommelier die zich omgeschoold heeft tot kok, en dat merk je aan de prima wijnkaart met redelijke prijzen, wat mij aan het begin van een maaltijd altijd oplucht: als de inhoud van het bord tegenvalt, kan die van het glas nog troost bieden. Ook de spijskaart inspireert vertrouwen, onder meer omdat ze de vorm aanneemt van een zwart bord waarop de gerechten eenvoudig beschreven staan met maximum drie ingrediënten. Daaruit blijkt al de no-nonsense culinaire stijl van Decoux, die niet naar technische hoogstandjes en grafische presentaties streeft.

Zijn keuken is rechttoe-rechtaan, genereus en familiaal, met aandacht voor lichtheid en zuivere smaken. Zoals escabèche van snoekbaars (in een zure marinade), ietwat onelegant gepresenteerd als een lasagne in verschillende lagen, met daarnaast een gelijkaardige constructie van knapperige groenten (€ 14). Aan de overkant van de tafel liggen drie kraakverse sint-jakobsnoten op een wat barokke salade (€ 18). Een haantje verschijnt met knisperende korst, omringd door een goed gemaakte dragonsaus en uitstekende frieten (€ 16). Die laatste komen ook van pas bij een klassiek gebakken zeetong (€ 26). "Le colonel digestif" is een van mijn favoriete maaltijdafsluiters, hier wordt de citroensorbet overgoten met ijskoude citroenlikeur Eau de Villée uit Biercée (€ 9).

Decoux is geen natuurtalent, maar een man met een hart voor de geneugten van de tafel, die hij van a tot z in huis bereidt tegen correcte prijzen. En voor wie er nood aan heeft in dit herdenkingsjaar: vanuit de tuin heeft u een prachtig zicht op de Leeuw van Waterloo.

 

La Saline, Chaussée de Charleroi 16, 1380 Plancenoit, tel. 02/384.39.63, www.restolasaline.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond, maandagavond en dinsdagtoegevoegd op 10.07.2015