Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Opvallend veel nieuwe restaurants open

Foodnews

Opvallend veel nieuwe restaurants open

Is dit een speciaal jaar? Er zijn opvallend veel nieuwe restaurants opengegaan de laatste weken en maanden.

We berichtten hier al over het nieuwe restaurant van sterrenchef Danny Horseele (eenvoudigweg "Horseele" genaamd), die zich vanaf nu culinair kan uitleven in het nieuwe Ghelamco-stadion van Gent, zonder zich met de zakelijke kant te moeten bezighouden (waar hij sowieso niet zo sterk in was).
Horseele, Ghelamco Arena, Ottergemsesteenweg Zuid 808, ingang H, 4de verdieping, 9000 Gent, tel. 09 330 23 20, www.restauranthorseele.be, gesloten op zondag, maandag, zaterdagmiddag en op wedstrijddagen

Ook een sterrenchef, ongeveer uit dezelfde generatie als Horseele, is Johan Seghers van 't Fornuis in Antwerpen. Hij startte met de laagdrempelige bistro "Te Kook" op de Vrijdagmarkt.
In dezelfde stad ging ook Ossip open, de nieuwe bistro van Magalie Verbaet en haar man Kim. Zij staat in de keuken en werkte vijf jaar in Dôme en Dôme sur Mer, goede referenties. Ze brengt een verfijnde en natuurlijke keuken zonder veel poespas, en met wijnen van de vroegere sommelier van Dôme, Wouter De Bakker. Een combinatie om naar uit te kijken.
Ossip, Schomstraat 49, 2600 Antwerpen, tel. 03/344.36.26, www.ossip-berchem.be, gesloten op zondag, maandag, dinsdagmiddag en zaterdagmiddag

In Hasselt ging het restaurant "6 Zinnen" (weer) open, een initiatief van Karoline Juvyns en haar vriend Jan Wouters, beide twintigers. Jan werkte bij Viki Geunes in 't Zilte, bij Luc Bellings, en bij Giovani Oosters in Vous lé Vous.
6 Zinnen, Luikersteenweg 6, 3500 Hasselt, tel. 011/334 734, www.restaurant6zinnen.be,  gesloten op maandag, dinsdag en zaterdagmiddag

In Zele is dan weer "Fleur de Lin" opengegaan, een nieuw restaurant van Lode De Roover en Barbara Dhondt. Lode heeft in 2011 de Prosper Montagnéprijs gewonnen en werkte voorheen bij Comme Chez Soi (Brussel), ’t Korennaer (Nieuwkerken-Waas), De Plezanten Hof (Hamme) en Eyckerhof (Bornem). Zijn vrouw Barbara werkte voorheen bij Centpourcent (Sint Katelijne Waver).
 Fleur de Lin, Lokerenbaan 100, 9240 Zele, tel. 0473/93.55.92, www.restaurantfleurdelin.be, gesloten op maandag, dinsdag en zeterdagmiddag

En eindelijk is het nieuwe restaurant van de charmante Arabelle Meirlaen klaar, de meest gelauwerde vrouwelijke chef in Wallonië. Vroeger had ze haar restaurant Li Cwerneu in het centrum van Huy, nu verhuisde ze naar de natuur rond Huy, en ze noemde haar restaurant heel eenvoudig "Arabelle Meirlaen".
Arabelle Meirlaen, Chemin de Bertrandfontaine 7, 4570 Marchin, tel. 085/25.55.55 , www.arabelle.be

Begin oktober verandert de Oesterbar in hartje Leuven van eigenaar. Die is niemand minder dan Niels Brands die twee jaar souschef was bij Nuance in Duffel. Hopelijk blaast hij nieuw leven in deze leuke bistro, die alvast een nieuwe naam krijgt: EssenCiel. Hopelijk is dat ook een samenvatting van de culinaire visie.
EssenCiel, Muntstraat 23, 3000 Leuven, tel. 016/29.06.00

En naar verluidt gaat Gérard Depardieu ook een nieuw restaurant openen in Néchin, het dorpje in Henegouwen aan de grens met Frankrijk, waar hij nu zijn officiële woonplaats heeft. Maar dat zou pas voor 2014 zijn. Het jaar waarin Sergio Herman het langverwachte restaurant "La Chapelle" in Antwerpen zal openen. En waarin Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan zullen verhuizen naar hun boerderij.

   

toegevoegd op 16.09.2013