Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Nénu

Foodnews

Nénu

Omdat ik, geheel in lijn met de tijdsgeest, een onvermoeibaar voorvechter ben van culinaire diversiteit, neem ik u deze week mee naar een nieuwe Vietnamese bistro in de Louizawijk van onze hoofdstad. De eigenaar is Anh-tu Pham, wiens Vietnamese ouders in Sint-Lambrechts-Woluwe een vaste waarde hebben gemaakt van hun restaurant Nénuphar, dat vandaag weliswaar ietwat gedateerd is.

Dat kan moderner, moet Anh-tu Pham gedacht hebben, vandaar: Nénu. En een hippe formule met kleine gerechten om te delen. Ik apprecieer bij het aperitief de kwaliteit van de wijnselectie met een Italiaanse witte wijn vol zinderende minerale impressies uit de vulkanische bodem rond de Vesuvius (€ 6 per glas). De rest van de wijnkaart is al even boeiend, zeldzaam voor Aziatische eethuizen. Geheel niet in lijn met de tijdsgeest is dan weer het gebrek aan voldoende vegetarische opties voor deze sharing-formule, terwijl de Vietnamese keuken zich daar nochtans goed toe leent.

Drie gerechten per persoon worden aanbevolen en zullen "op het ritme van de keuken" op tafel verschijnen. Dat laatste is vooral een voordeel voor de chef, niet voor de klant. De volgorde is qua smaakprofiel immers niet altijd de best mogelijke, en vaak komen gerechten te snel samen zodat sommige reeds afkoelen terwijl je de andere nog aan het verwerken bent. Voor de recensent is het wel een voordeel, bedenk ik: het valt nu nog beter op hoe wisselvallig de kwaliteit is.

Zo gaapt er een enorme kloof tussen een verrukkelijke gepaneerde soft-shell crab* met limoen (€ 11) en twee nems met vettige korst, gevuld met al even vettig grof gehakt (€ 7). Hetzelfde geldt voor heerlijke wontons gevuld met een boeiende mix van paling en lamsvlees (€ 13,50 voor 4 stuks) en een van het vet glimmende noedelsalade met pinda, galangal en limoen die aan de catering van een tweederangs muziekfestival doet denken (€ 11). Daar tussenin zweven lekkere rijstpannenkoekjes met varkensgehakt en krokante coppa (€ 10 voor 2 stuks) en gegrilde zwaardvis, waarbij de kurkuma niet volstaat als kruiding en de "verse kruidensalade" nogal slap en schraal uitvalt (€ 16,5).

Intussen loopt Anh-tu Pham hier wat doelloos rond, af en toe geeft hij een opmerking aan een medewerker, dan schenkt hij aan een willekeurige tafel wat wijn bij, dan weer plooit hij ergens lukraak een servet op. Een coherente bijdrage aan de organisatie zie ik niet, misschien verklaart dit voor een stuk het gebrek aan consistente kwaliteit op het bord.

De nagerechten zijn top: sorbet van kokosmelk met gekarameliseerde gepofte rijst, limoen en aardbei, en ijs van rode thee met sesamolie en donkere chocolade (beide € 8). Ze tonen aan welke kwaliteit in deze Vietnamese keuken mogelijk is, en hoezeer die mogelijkheid hier onvoldoende benut wordt. 

 

Nénu, Dejonckerstraat 21, 1060 Brussel, tel. 02/850.31.35, nenu.be, gesloten op zondag en maandag

 toegevoegd op 30.08.2020