Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Het succes van Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem

Foodnews

Het succes van Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem

Café De Flink stond al een tijd leeg in Sint-Martens-Bodegem, wat het dorpsplein nog leger maakte dan het al was. Maar de jonge kok Thomas Locus uit Schepdaal (29) kocht het café vier jaar geleden, en verbouwde het tot een stemmige bistro. Thomas Locus stond voorheen bij Bruneau,  Oud Sluis en Michel in de keuken.

Sint-Martens-Bodegem is niet bepaald het centrum van de wereld, maar Bistro Margaux is een succes. Het feit dat deze streek ten westen van Brussel een culinaire woestijn is, speelt daar een rol in. Maar zeker ook het feit dat Thomas Locus een hardwerkende, gedreven en talentrijke kok is. Hij werd dan ook in de Michelingids van 2011 bekroond met een Michelinster.

Thomas Locus is er het type niet naar om dat naar zijn hoofd te laten stijgen. Bistro Margaux blijft gezellig en informeel, en de prijzen, zowel van de spijs- als van de wijnkaart, blijven redelijk.

Locus brengt een keuken op klassieke Franse basis, maar met speelse en creatieve accenten. De sint-jakobsnoot in twee bereidingen was daar een voorbeeld van: koud en rauw met mierikswortel, koningskrab en algen, vervolgens warm gebakken met ossestaart, rode biet en yoghurt. Er volgden twee stukjes bijzonder goede kalfszwezerik,  met knisperende korst, begeleid door bloemkool en Tierenteyn mosterd. Opmerkelijk was de leuke variatie op Spaanse paella, inclusief de echte Bombarijst en afgewerkt met een uitmuntende langoustine. Het hoofdgerecht was zonder meer feestelijk: een in zijn geheel goudgeel gebraden fazant van topkwaliteit, versneden en opgediend met een mozaïek van groenten, en vers gebakken frieten.

Thomas Locus heeft de juiste formule op de juiste plek gevonden: een toegankelijke keuken tegen toegankelijke prijzen, met creatieve meerwaarde, in een regio waar de leuke eetplekken schaars gezaaid zijn. Niet verwonderlijk dat hier volk op afkomt, zelfs tijdens de week.

Wie van ver komt, heeft sinds kort de kans om vlakbij te overnachten in een bed & breakfast die Thomas gestart is. Een hardwerkende jongeman, ik zei het al.

 
Bistro Margaux, Dorpsplein 3, 1700 Sint-Martens-Bodegem, tel. 02/460.05.45, www.bistromargaux.be, gesloten op maandag en dinsdag

Bed & Breakfast Louis 1924, Lange Veldstraat 19, 1700 Sint-Martens-Bodegem, tel. 02/308.40.67, www.louis1924.be

 Menu Jong Keukengeweld (tot 15 november)

Sint-Jakobsnoot

 

pompoen / kropsla / vinaigrette "beurre noisette"

 

 

prei / Holstein rund / Taïse curry

 

Zeebaars

 

bomba rijst / kokkels / courgette

 

Jonagold appel

 

abrikoos / vanille / calvados

 

Prijs :

45,00 € p.p. incl. aangepaste wijn, water en koffie - Aperitief niet inbegrepen - Enkel voor 'Jong Tafelgeweld' tussen 18 & 30 jaar - Enkel reservatie via mail - Enkel op:

  • woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag
  • woensdag- en donderdagavondtoegevoegd op 31.10.2013