Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Een winkel waar je niet alleen voeding koopt, maar ook eet

Foodnews

Een winkel waar je niet alleen voeding koopt, maar ook eet

Eten op de plek waar je voeding koopt, het lijkt logisch. En toch is het zeldzaam, althans in ons land. Het duidt nog eens op het gebrek aan ideeën van zovele koks voor wie er blijkbaar maar één eetformule bestaat: het restaurant.

Vincent Van Cauwenberghe (35) is een kok die het anders deed: samen met zijn vrouw Els opende hij onlangs zijn Eetwinkel Van Cauwenberghe op vijf kilometer van het centrum van Gent. De naam zegt het al: dit is een winkel waar je zowel voeding kan kopen als eten. Doorheen de 400 vierkante meter met aantrekkelijke stands vol uitgestalde voedingswaren loopt een lange eettoog met 40 plaatsen. Er is ook een kleinere toog aan een stand met belegde broodjes.

Al vanaf de straat valt deze eetwinkel op door zijn transparante voorgevel, helemaal in glas. Dat straalt Vincents filosofie uit: we maken zoveel mogelijk zelf en alles mag gezien worden. Het verrukkelijke brood wordt met natuurdesem gebakken in een bakkerij die volledig open is. Charcuterie, salades, soepen, dagschotels, koude en warme gerechten worden bereid in een eigen atelier dat zich achter glas bevindt. Vlees van diverse hoogwaardige runderrassen (Aberdeen Angus, Simmenthal, Maine-Anjou, Blonde d'Aquitaine, Aubrac, Limousin, Holsteiner) wordt gerijpt in een doorzichtige rijpingskamer. Vijftien verschillende vissen liggen in hun geheel op ijs, en worden indien gewenst ter plekke ontgraat en gefileerd. Groenten, fruit en het zeldzame Herdwick lamsvlees komen van de biologisch gecertificeerde Oossehoeve in Oudenaarde, waar Els en Vincent met hun kinderen wonen. Kazen van rauwe melk worden geselecteerd bij een tiental leveranciers, een aantal komt rechtsteeks van artisanale kaasmakers in het buitenland. De wijnen werden bij twaalf verschillende invoerders uitgekozen door Benjamin De Buck, de jonge talentrijke sommelier van restaurant Vrijmoed in Gent. Een vijftal witte en rode wijnen wordt per glas geschonken aan de eettoog.

Vincent behoort tot de derde generatie van de familie Van Cauwenberghe, die in de streek van Gent bekend stond om haar slagerij. Hijzelf studeerde voor kok en werkte een tijd in het toenmalige sterrenrestaurant La Maison du Boeuf in Brussel. Zijn vader overleed echter toen hij 21 was, waarna zijn familie hem vroeg om de slagerij over te nemen. Hij voegde er een tweede slagerij aan toe en breidde uit met een traiteurafdeling. Toen merkte hij dat het erg moeilijk was om aan goede voedingsproducten te geraken. En zo rijpte de droom om de beste producten samen te brengen op één plek. Om te kopen èn om te eten.


Eetwinkel Van Cauwenberghe, Dendermondesteenweg 238, 9070 Destelbergen, tel. 09/218.81.81, www.van-cauwenberghe.be, elke dag open van 7 tot 19 u., zondag tot 13 u.toegevoegd op 24.02.2014